2024. május 5. - Györgyi

Aki szmájlit ír smsben, az fizet?

Levédette az e-mailezésnél és SMS-ezésnél használt "emócikonokat", azaz az érzelemkifejező írásjelrajzocskákat egy üzletember Oroszországban a szabadalmi hivatalnál.
2008. december 13. szombat 10:42 - Hírextra
Oleg Teterin, egy mobiltelefonos reklámcég elnöke bejelentette, hogy magánszemélyeket nem fog jogdíjfizetésre kötelezni, ha használják pl. a kettős pontból (és kötőjelből) meg balra nyitott zárójelből álló, mosolygós rajzocskát üzeneteikben, de a vállalatokat igen, ha engedélye nélkül küldözgetik ezeket a jeleket.

"Törvényesen akkor használhatják őket, ha fizetnek éves díjat" - mondta Teterin. A reakció az orosz internetcégek vezetői részéről kitalálhatóan a következő volt: :-(
"Mi lenne, ha valaki levédetné az orosz ábécé összes betűjét és pénzt követelne használatukért?" - vetette fel egyikük.

Ha per lesz, eléggé bizonytalan Teterin győzelme. 2005-ben ugyanis egy szentpétervári férfi beperelte a német Siemens céget hasonló alapon és okkal, ám vesztett.

A :-) "szmájlit", avagy mosolyikont egyébként egy Scott Fahlman nevű amerikai professzor pötyögte le először - legalábbis ő ezt állítja. Számítógépies mosolya már 25 éves.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását