2024. május 5. - Györgyi

Fidesz és MSZP közös sikere

Az MSZP és a Fidesz együttes sikereként értékelte a zalaegerszegi belváros rekonstrukciójára elnyert 900 millió forintos uniós támogatást a város két országgyűlési képviselője közös csütörtöki sajtótájékoztatóján.
2008. december 11. csütörtök 14:33 - Hírextra
Gyimesi Endre (Fidesz) - aki egyben a város polgármestere - és Kiss Ferenc (MSZP) azt mondta: közös kiállásukkal azt is hangsúlyozzák, hogy a városért tett erőfeszítéseket senki nem akarja kisajátítani, az elért eredménynek pedig együtt örülnek.

Gyimesi Endre a részleteket ismertetve elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Programjából nyert támogatást a város - az első ütemben mintegy 1,5 milliárd forintból valósítják meg a rehabilitációs fejlesztéseket. A következő körben újabb pályázattal remélnek elnyerni a mostanival együtt 2-2,5 milliárd forintos támogatást.

A mostani program keretében elvégzik a Piac tér teljes rehabilitációját, elkészül a környéket tehermentesítő út első üteme, a téren pedig egy mélygarázs. A régi Csipkeház belső területének megújítása, a Kossuth utcai átépítés folytatása, a Dísz tér rendbetétele szerepel továbbá a megvalósítandó feladatok között, de közbiztonsági és képzési programokat is kidolgoztak.

Az önkormányzat nonprofit projektcéget alapít a szakmai munka végigvitelére. Az első kapavágás a szerződéskötés hathónapos határidejét követően, várhatóan májusban megtörténhet, és a tervek szerint 2010 végére befejezik a munkálatokat.

Az előzményekről szólva a polgármester kifejtette: a belvárost évtizedekkel ezelőtt kettéválasztotta a 76-os főút, így a történelmi és az újonnan kiépült belső terület is elszakadt egymástól. Az utóbbi években már elindult a történelmi városmag helyreállítása: a Deák tér rekonstrukciójával, a Batthyány utca átalakításával, a Mária Magdolna plébániatemplom körüli tér helyreállításával és a szennyvízhálózat rekonstrukciójával együtt megvalósították a Kossuth utca forgalomcsillapítását is.

A MTI kérdésére Gyimesi Endre elmondta: a 900 millió forintos pályázati összegen felül a város mintegy 300 millió forintos önrésszel járul hozzá a munkálatokhoz, további, 300 millió forintot meghaladó összeget pedig vállalkozói forrásból és a város tulajdonában álló cégek hitelfelvételével teremtenek elő.

Kiss Ferenc ugyancsak kitért arra, hogy a zalaegerszegi pályázatot akarták sikerre vinni, s ha ez a cél, nem jobb- és baloldali, hanem zalaegerszegi képviselőként dolgoznak.

Hozzátette: szeretné, ha a program a munkahelyek megtartását is segítené, ezért szorgalmazza, hogy a munkálatok kivitelezésében minél több helyi cég közreműködhessen.

Baracskai József, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács tagjaként hozzáfűzte, megítélése szerint a támogatás elnyerése nemcsak a város, hanem a megye sikere is, hiszen megyeszékhelyként Zalaegerszeg több olyan feladatot lát el, amely mindenkit érint, aki a megyében él. Emlékeztetett arra, hogy a város a fejlesztési tanács programjaiból már korábban is jelentős összegeket nyert például az ipari park beruházására, kerékpárútra vagy éppen belvízvédelmi feladatokra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását