2024. március 29. - Auguszta

Közvélemény-kutatás: Fodor elnökké választásáról

Az SZDSZ koalícióból való kilépése utáni mélyponthoz képest némiképp javult a párt általános megítélése, a Fidesz szavazók egyötödének pedig javult a véleménye a liberális pártról. A Fodor Gábor-féle új vezetéstől a társadalom relatív többsége pedig a sza
2008. június 18. szerda 06:42 - Hírextra
A június 11. és 13. között végzett közvélemény-kutatás az SZDSZ elnökválasztásával kapcsolatos lakossági vélekedéseket vizsgálta.

Az új elnöktől a párt szavazótáborának növekedését a megkérdezettek közel 40 százaléka várja - bár nagy többségük csak kisebb mértékű emelkedést valószínűsít. A válaszadók egyharmada szerint az SZDSZ szavazótábora nem fog változni, míg 6 százalék csökkenést jósol - derül ki a felmérésből.

Az elnökválasztás MSZP-vel való viszonyra gyakorolt hatásával kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények: a Fidesz-szavazók közel fele szerint a két párt között megmarad a jelenlegi távolság, negyedük viszont távolodást valószínűsít. A szocialista szavazók esetében azonban a többség (55 százalék) a két párt közötti közeledést várja az új elnöktől.

A felmérés szerint a megkérdezettek többsége (54 százalékuk) helyeselné, ha az SZDSZ programjával a jobboldali szavazókat is megszólítaná: az MSZP és a Fidesz szavazóinak többsége (58 illetve 56 százalékuk) is egyetért ezzel. A válaszadók mintegy háromtizede viszont ellenezné a liberális párt "jobbra nyitását".

Abban a kérdésben, hogy helyeselné-e, ha az új elnökkel az SZDSZ politikája közelebb kerülne a Fideszéhez, nincs ekkora konszenzus a válaszolók között. A megkérdezettek 42 százaléka inkább helyeselné, 39 százaléka inkább ellenezné ezt a változást. A két nagy párt szavazótábora ebben a közelítésben teljesen ellentétes véleményen van, a Fidesz szavazóinak 60 százaléka inkább helyeselné, az MSZP szavazóinak 75 százaléka viszont inkább ellenezné, ha az SZDSZ politikája közeledne a Fideszéhez - áll a kutatásban.

A szakemberek áprilisi felmérésünkhöz hasonlóan most is feltették azt a kérdést, hogy változott-e a megkérdezettek véleménye az SZDSZ-ről az elmúlt hónapok történéseinek hatására, és ha igen, milyen irányban. Áprilisban az összes megkérdezett 35 százaléka válaszolt úgy, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben romlott az SZDSZ-ről alkotott véleménye, javulásról pedig mindössze 6 százalékuk számolt be. Júniusban viszont már csak 19 százaléknak romlott, 13 százaléknak pedig javult a véleménye. A Fidesz szavazók egyötödének javult, ugyanakkor az MSZP-szavazók többsége számára romlott az SZDSZ-ről alkotott kép - derül ki a felmérésből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását