2024. április 28. - Valéria

Adócsökkentés és szociális alap

Az iparűzési adó alóli mentességet javasol a mikrovállalkozások számára 2,5 millió forintos éves adóalaphatárig Szombathelyen a Fidesz-KDNP önkormányzati frakciója, és szükségesnek tartják egy legalább 200 millió forintos szociális válságalap létrehozását
2008. december 10. szerda 19:03 - Hírextra
Kiemelte, hogy most mindent alá kell rendelni a munkahelyek megtartásának, ez a legfontosabb a településen élők számára. Mindezeket azután mondta a frakcióvezető, hogy délelőtt a város vezetői találkoztak a Szombathelyen működő nagyvállalatok vezetőivel.

Marton Zsolt szerint az elmúlt napokban hivatalosan is bejelentett csoportos létszámleépítések "csak a jéghegy csúcsát" jelentik, több ezer ember munkahelyét fenyegeti komoly veszély.

Bejelentette: a Fidesz-KDNP frakciója javasolni fogja a közgyűlésnek, hogy az évi 2,5 millió forintos éves adóalapot meg nem haladó mikrovállalkozások esetében az önkormányzat állítsa vissza az iparűzési adó megfizetése alóli mentességet. Ez számításaik szerint 6 ezer vállalkozást érintene a városban, a helyi költségvetésnek pedig csak 90 millió forintos kiesést okozna.

Molnár Miklós, az önkormányzat pénzügyi és gazdasági bizottságának elnöke elmondta: szerencsésebb lenne az iparűzési adó 0,2 százalékpontos csökkentése, ami az iparűzési adóból származó 4,9 milliárd forintos éves bevételt alapul véve 800-900 millió forint kiesést jelentene, de ezt elsősorban az elmúlt évek rossz gazdálkodása miatt nem engedheti meg magának a város.

Szakály Gábor, az önkormányzat szociális bizottságának elnöke a sajtótájékoztatón arról szólt, javasolni fogják a közgyűlésnek egy legalább 200 millió forintos szociális válságalap elkülönítését a jövő évi költségvetésben, azoknak a leépítések miatt nehéz helyzetbe kerülő családoknak a megsegítésére, akiknek veszélybe került a lakhatása.

Marton Zsolt hozzátette: a szükséges forrásokat a tervezett beruházások áttekintésével, azok luxuselemeinek megszüntetésével, illetve jelentős költségtakarékossági intézkedésekkel kívánják előteremteni. Példaként említette a Helyőrségi Művelődési Otthon átépítése során kialakítandó luxuséttermet, amely szerinte ebben a helyzetben szükségtelen. Az épületben kívánják ideiglenesen elhelyezni a Weöres Sándor Színházat, és az Agóra pályázat keretében kulturális központot szeretnének létrehozni.

A szocialista és szabad demokrata vezetésű szombathelyi közgyűlésben jelenleg egyfős többséggel rendelkezik az ellenzék, amely néhány hónapja átvette a legnagyobb önkormányzati bizottságok irányítását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását