2024. április 19. - Emma

Mennyivel drágulnak a közszolgáltatások?

A budapesti közszolgáltatásoknak, az ideihez hasonló, jövő évi infláció feletti drágulásáról szerda délutáni rendkívüli ülésén dönt a Fővárosi Közgyűlés.Ha a városvezetés javaslatát elfogadja a közgyűlés, akkor a kormány által várt 4,5 százalékos infláció
2008. december 9. kedd 13:39 - Hírextra
 A temetkezési szolgáltatás 48 százalékát kitevő közszolgáltatási díjak 3-12,7 százalékkal, átlagosan 6,7 százalékkal drágulnának, az 52 százaléknyi szabadáras termékeknél maximum 4 százalék lenne az áremelkedés.

A cég szerint így összességében a teljes körű temetkezési szolgáltatás maximum 4 százalékkal drágulna. A települési szilárd hulladékkezelés, a szemétszállítás díja 14,11 százalékkal emelkedne jövőre. A csatornahasználatért 9,9 százalékkal, a vízért 8,4 százalékkal kellene többet fizetni a lakossági fogyasztók főmérőóráira is kivetendő 150 forintos alapdíjon felül.

A BKV tarifáinak átlagosan 7,9 százalékos drágulását 0,9 százalékkal megemeli az úgynevezett Budapest Bérlet bevezetése. Januártól a BKV-bérlet és -jegy a városhatáron belül érvényes lesz a MÁV és a Volán járataira is. A vonaljegy, amely a megszűnő éjszakai jegy helyett bármikor felhasználható lesz, 290 forint lenne, ami 7,4 százalékos drágulás.

A dolgozói havi bérlet 9,1 százalékkal drágulna, azaz 9 ezer forint lenne. A tanuló, a nyugdíjas és a kisgyermekes bérlet ára 9,2 százalékkal növekedne, s így 3.550 forintba kerülne. A mozgáskorlátozottak havi bérlete 8 ezer forint lenne, ami 10,3 százalékos drágulás. A hetijegyet 10 százalékkal drágábban, 4.400 forintért, a kétheti bérletet 12,3 százalékkal drágábban, 5.950 forintért, az éves bérletet pedig 9,1 százalékkal drágábban, 99 ezer forintért lehet majd megvenni. A napijegy ára 50 forinttal csökken, és így csak 1.500 forint lesz.

Az újdonságok közt szerepel, hogy a metrókon a vonaljegy, az átszállásoktól függetlenül, egy óra hosszat lesz érvényes. Bevezetik a negyedéves bérletet, ami 100 napra három havi bérlet áráért vásárolható majd. A járművön vásárolt vonaljegyért 14,3 százalékkal többet, 400 forintot kell majd fizetni. Ugyancsak 10 százalék felett drágul a 10 darabos gyűjtőjegy, ami 2.600 forint lesz. Változás az is, hogy a jövőben a jegy nélküli utas a pótdíjat két napon belül helyszíni pótdíjként rendezheti. A BKV kezdeményezi egy 1999-es fővárosi szabályozásnak a hatályon kívül helyezését is, mivel a 7,9 százalékos díjemelés a jövő évre prognosztizált 4,5 százalékos infláció mértékéhez viszonyítva nem teljesíti a határozatban előírt 5 százalékos reál tarifaszint-emelést, a BKV költségfedezeti mutatója pedig nem éri el az 50 százalékot.

Dönt a közgyűlés a jövő évi lakásrezsi-támogatásokról, a víz-, csatorna-, szemét- és távhődíj-kompenzációról is. Az összességében kétmilliárd forintos idei keret 1,6 milliárd forintra csökken, de az előterjesztés szerint nem szűkítik a különböző díjkompenzációkra jogosultak körét, s a jelenlegi szinten megmaradna a havi és téli kiegészítő támogatások összege is.
A testület elé kerül a négyes metró EU-támogatási szerződése. Ez egyebek közt tartalmazza, hogy az Etele tér-Baross tér közti első szakasz költsége csaknem 354 milliárd forint, ebből az elszámolható költség 292 milliárd, az EU-támogatás pedig 224 milliárd forint.

Napirenden szerepel a Fővárosi Egészségközpont Zrt. megalakítását szorgalmazó javaslat, amelyet novemberben a koalíciós nézetkülönbség miatt visszavont az előterjesztő. Ugyancsak tárgyal a közgyűlés a Rossi Bt. hároméves karácsonyi Deák téri közterület-használati engedélyéről. A polgármester a szakbizottság ezen döntésének végrehajtását az önkormányzati érdekkel ellentétesnek tartotta és ezért felfüggesztette.

 Novemberben ennél a témánál akadt meg a napirendi pontok tárgyalása. Két szavazás során is határozatképtelennek bizonyult a közgyűlés, miközben a névsorolvasáson kiderült, hogy csaknem minden képviselő bent volt a teremben. A főpolgármester ekkor berekesztette az ülést.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását