2024. május 22. - Júlia, Rita

Kókának és Fodornak meg kellene egyeznie

Megegyezést sürget Fodor Gábor pártelnök és Kóka János frakcióvezető között a parlamenti képviselőcsoport vezetésének ügyében Geberle Erzsébet, a párt parlamenti képviselője. Ezzel ő a negyedik liberális politikus, aki nyilvánosan véleményt nyilvánított a
2008. december 5. péntek 16:30 - Hírextra
A szabad demokrata képviselő az MTI-nek pénteken elmondta: azt szeretné, ha Fodor Gábor és Kóka János megegyezne és a jelenlegi felállásban folytatnák a munkát a párt jövő hét hétfői frakcióvezető-választása után is.

Geberle Erzsébet kifejtette, hogy Fodor Gábor indulási szándéka megosztja a pártot, pedig most mindenkinek félre kell a saját ambícióit és az SZDSZ érdekeit kell néznie. Mint mondta, Fodor Gábor remekül látja el az elnöki feladatait, "ő a párt arca, akkor szólal fel a parlamentben napirend előtt, amikor csak akar, fontos politikai kérdésekben ő nyilvánul meg", Kóka János viszont alkalmasabb a frakcióvezetéssel járó operatív munkára.

Hozzátette, hogy híve a versenynek, de ebből a párviadalból a párt megosztottsága miatt senki sem jöhet ki nyertesen. Geberle Erzsébet szerint Kóka János és Fodor Gábor eddig "jó tandemként" tudott együtt dolgozni, mert előbbi vezérigazgató, míg utóbbi egy elnök típusú vezető.
Geberle Erzsébet előtt három liberális párttársa is szót emelt a kérdésben. Szerdán az MTI birtokába került egy, az SZDSZ ügyvivőinek és parlamenti képviselőinek írt levél, amelyben Pető Iván kérte arra társait, vegyék rá Fodor Gábort, hogy ne induljon a frakcióvezetői posztért.

Csütörtökön Bőhm András az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról, hogy ha a párt egyik fele úgy érzi, hogy őket a jelenlegi frakcióvezető, Kóka János reprezentálja, akkor jobb, ha Fodor Gábor erre tekintettel van és nem indul a tisztségért. Szintén csütörtökön Lakos Imre az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, a jelenlegi helyzetben egy jó megoldást tud, ha Fodor Gábor és Kóka János leülnek egymással és megegyeznek.

Az SZDSZ országgyűlési képviselőcsoportját jelenleg Kóka János volt pártelnök vezeti. Kóka Jánost Eörsi Mátyás lemondása után tavaly december elején választották titkos szavazással frakcióvezetővé. Mandátuma december 5-én jár le.

Fodor Gábor ezen a héten hétfőn, a párt országgyűlési képviselőcsoportjának ülése után jelentette be: pártelnökként élni kíván azzal a jogával, hogy frakcióvezetői posztra jelöljék. Hozzátette, hogy a jövő évi európai parlamenti választások előtt az SZDSZ-nek teljes erővel az egységességre kell törekedni, hogy az meghozza a sikert.

A frakcióvezető és helyettesének személyéről a hétfői frakcióülésen dönt a 19 szabad demokrata képviselő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását