2024. május 3. - Tímea, Irma

"Az évszázad ékszerrablása"

Az évszázad ékszerrablásaként kommentálták a francia televíziók azt, hogy ismeretlenek csütörtökön Párizsban teljesen kifosztották a világ egyik legismertebb és leggazdagabb ékszerüzletét.A négy, franciául és "valamilyen kelet-európai nyelven beszélő" fé
2008. december 5. péntek 18:22 - Hírextra
Franciaország történetének legjelentősebb ékszerrablása történt csütörtök délután. A francia főváros luxusboltokkal zsúfolt, "Párizsi Aranyháromszögnek" nevezett legelegánsabb negyedében, a Champs-Élysées sugárútról nyíló avenue Montaigne 29-es száma alatt található ékszerboltba négy fegyveres férfi sétált be délután fél hatkor. Ketten közülük nőnek álcázták magukat.

Az egymás között franciául és szemtanúk beszámolója szerint "valamilyen kelet-európai nyelven beszélő" ékszerrablók jól ismerték a helyszínt. Az eladókat keresztnevükön szólították.


Miután a boltban tartózkodó 15 személyt a legnagyobb nyugalommal, fegyverük használata nélkül, de határozottan az üzlet egyik sarkába terelték, alig húsz perc alatt kirámolták az elvileg titkos helyen elrejtett két páncélszekrényt, majd összeszedték a kirakatokban lévő összes ékszert. Ezt követően teli táskáikkal nyugodtan kisétáltak a kiürített boltból.

A francia főváros egyik legjobban biztosított üzletében fényes nappal történt rablásból sem a szomszéd bolt biztonsági őrei, sem a járókelők, sem az alig 150 méterre található rendőrösön szolgálatot teljesítő rendőrök nem észleltek semmit.

A rendőrség gyanúja szerint igazi hidegvérű profik hajtották végre az ékszerrablást, akikről elképzelhető, hogy a francia szervezett bűnözéshez tartoznak, de az is lehet, hogy kelet-európaiak, ugyanis a régió az elmúlt időszakban az ékszercsempészek "új Eldorádója" lett - állítják francia rendőrségi források.

A francia bíróság éppen a héten szabott ki börtönbüntetést a Rózsaszín Párduc névre hallgató rablóbanda három szerb állampolgárságú tagjára. A volt Jugoszlávia országaiban szerveződő kétszáz fős, kis csoportokban működő hálózat az elmúlt években európai ékszerboltok kirablására szakosodott.

Az 1920-ban alapított Harry Winston a világ egyik legjelentősebb, elsősorban királyi családok és filmsztárok által kedvelt ékszermárkája. A világ nagyvárosainak legelegánsabb negyedeiben találhatók az üzletei. Párizsi boltjukat 14 hónappal ezelőtt egyszer már kirabolták. Akkor közel 20 millió eurós értékben vittek el ékszereket. A márka biztosítója félmillió dolláros jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőknek, de azóta sem sikerült sem a rablók, sem a lopott ékszerek nyomára bukkanni.

A Harry Winstont érintő esetek előtt Franciaország legjelentősebb ékszerrablásának a 2004-ben történt gyémántlopást tartották. Akkor 11,5 millió eurós értékben két gyémántot loptak el a Louvre egyik kiállításáról. Az ékszerrablások világrekordját is egy gyémántlopás tartja. A 100 millió eurót érő drágakövet a belgiumi Anvers-ből 2003-ban tulajdonították el ismeretlenek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását