2024. április 27. - Zita

A Vatikán a zsidógyűlölet ellen foglalt állást

A Vatikán nem tűri az antiszemitizmust - hangsúlyozta egy keddi nyilatkozatában Walter Kasper, a különböző egyházak közötti kapcsolatokért felelős szentszéki bíboros.
2007. március 13. kedd 12:33 - Hírextra
A bíboros - aki tisztségéből fakadóan a keresztény-zsidó párbeszédet is felügyeli - annak kapcsán nyilatkozott a Süddeutsche Zeitung című lapnak, hogy a közelmúltban mind Izrael, mind pedig a Németországi Zsidók Központi Tanácsa felháborodással reagált néhány német püspök Betlehemben tett, antiszemitának minősített kijelentéseire. A német katolikus püspöki konferencia delegációja Izraelben, illetve a megszállt területeken tett látogatást, s ennek során a küldöttség egyes tagjai a palesztinok helyzetét az egykori zsidó gettók áldozatainak helyzetéhez hasonlították.

"Barátok között ki lehet mondani a dolgokat, de mégis érezni kell azt, hogy meddig mehet el az ember" - jelentette ki a liberális újságnak nyilatkozva a német bíboros, aki ezzel kapcsolatban arra utalt, hogy a holokauszt soha be nem gyógyuló lelki sebeket hagyott. Hozzáfűzte ugyanakkor: a keresztények és a zsidók közötti viszony azonban időközben annyira megjavult, hogy a jó kapcsolatokat az ilyen "zavarok" tartósan nem befolyásolhatják.

A bíboros emlékeztetett a II. vatikáni zsinaton elfogadott, az egyház és a nem keresztény vallások közötti párbeszédről szóló "Nostra Aetate" nyilatkozatról, amely elvetette a múlt előítéleteit, a zsidók kollektív felelősségét Krisztus haláláért, s új korszakot nyitott a katolikus-zsidó kapcsolatokban. "A teológiai zsidóellenességen ezáltal sikerült túllépni" - jelentette ki Walter Kasper, elismerve ugyanakkor, hogy "a politikai antiszemitizmus sajnos újra és újra jelentkezik." "Világossá kell tennünk azonban, hogy a Vatikán ezt nem tűri" - hangsúlyozta a magas rangú szentszéki tisztségviselő.

Külön szólt Kasper bíboros az Izraelhez fűződő viszonyról. Hangsúlyozta, hogy a Vatikán teljes mértékben elismeri és támogatja Izrael létezési jogát. Az országnak - jelentette ki - természetesen joga van megvédeni magát. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Szentszék álláspontja szerint a palesztinoknak is joguk van egy saját és életképes állam megalakítására.

"Egy barátságnak el kell viselnie a különböző politikai álláspontokat. S ennek semmi köze az antiszemitizmushoz" - jelentette ki a bíboros.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását