2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Pirula az átálláshoz

Akár néhány éven belül piacra kerülhet egy időeltolódás okozta alvászavart is orvosló új gyógyszer, amellyel vissza lehet állítani a szervezet természetes alvási ritmusát.
2008. december 3. szerda 09:54 - Hírextra
A medicina "átállítja" a szervezet természetes mélypontját és a melatonin (alváshormon) felszaporodását a testben - foglalta össze a gyógyszer hatását a BBC jelentése.

A The Lancet című orvosi folyóiratban publikált tanulmány szerint a kísérletek igazolták, hogy a gyógyszer segít az alvászavartól szenvedőknek gyorsabban elszenderedni és hosszabb ideig aludni.
A szakértők azt állítják, hogy örvendetes alternatívája lehet az olyan nyugtató hatású, de függőséget okozó szereknek, mint például a benzodiazepinek.

Az új gyógyszer emberek millióinak (többek között több műszakban dolgozóknak, légi járatok személyzetének, turistáknak vagy futballcsapatoknak) hozhat megkönnyebbülést - véleményezte a tanulmány Daniel Cardinali, a Buenos Aires-i Egyetem tudósa.

A kísérletek során 450 embert tartottak öt órával hosszabb ideig ébren, mint rendesen, ezzel teremtették meg a más időzónába való átlépés körülményeit. Akik bevették a gyógyszert, 30 perctől akár közel két órával is többet aludtak, mint a kortollcsoport tagjai, akik hatástalan pirulát kaptak.

A természetes melatonin - a "sötétség hormon", amely éjjel szaporodik fel a szervezetben - népszerű kezelési mód az időeltolódástól alvászavarosok számára. A kutatók azonban rámutattak, hogy a melatonintabletták hatása, tisztasága és megbízhatósága nem szabályozott. Más módon hathatnak egy éjszakai műszakosra, mint egy időzóna-átlépés miatt álmatlanságban szenvedőre.

A dolgozatot jegyző Elizabeth Klerman és amerikai kollégái beszámoltak róla, hogy további ellenőrzéseket végeznek annak kiderítésére, nincs-e káros hatása a szernek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását