2024. május 17. - Paszkál

Kazahsztán "Joe-bácsit" játszik?

Kazahsztán kész kőolajat és földgázt szállítani a világ bármely országába - mondta Uralé Muhamedzsanov, a kazah parlament elnöke szerdán az MTI-nek a Szili Katalinnal folytatott tárgyalása után. A magyar házelnök szerint a hasonló kétoldalú találkozók seg
2008. december 3. szerda 15:01 - Hírextra
Készek vagyunk arra, hogy nyereséggel kereskedjünk az energiahordozókkal. Mindössze arra van szükség, hogy a kormányok megegyezzenek abban: mikor, mit, mennyiért szállítsunk - hangsúlyozta Uralé Muhamedzsanov.

A kormánynak kell eldöntenie, hogy a Nabucco-projektben is részt vesz-e beszállítóként Kazahsztán. Ennek jelenleg semmi sem áll az útjában - tette hozzá.

Kazahsztán kész kőolaj- illetve gázszállításokra a világ bármelyik országába. 2015-ben Kazahsztán 120-150 millió tonna kőolajat és mintegy 70 milliárd köbméter gázt termel majd ki. Jelenleg az a kérdés, hogyan oldják meg a szénhidrogének szállítását - mondta Uralé Muhamedzsanov.
Szili Katalin hangsúlyozta, hogy Magyarországnak szüksége van a kazah földgázra és kőolajra. A szerdaihoz hasonló kétoldalú találkozók segíthetnek előbbre vinni a Nabucco ügyét - fűzte hozzá.
A két házelnök megegyezett abban, hogy a parlamenti együttműködéssel minden, a két ország kooperációját segítő kérdésben támogatják a kormányokat.

Kazahsztán elkötelezte magát az Európai Unióhoz közeledés mellett, a kétoldalú parlamenti kapcsolatokat is ennek szolgálatába szeretnék állítani - mondta Szili Katalin a találkozó után.
Megemlítette, hogy a kétoldalú tárgyalásokon szó volt a két ország közötti ösztöndíjprogramokról és a turisztikai együttműködésről is.

Magyarország és Kazahsztán között az elmúlt öt évben 45 millió dollárról 352 millió dollárra bővült a kereskedelmi forgalom - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását