2024. április 20. - Tivadar

Szabadon engedik az űrcsótányokat

A világűrből megtért csótányok több száz utódát engedik szabadon hamarosan Voronyezs közelében.
2008. november 30. vasárnap 11:27 - Hírextra
A minap ugyanis befejeződött az a kísérlet, amelyet a voronyezsi egyetem biológia és ökológia szakán a kutatók és a diákok végeztek vörös csótányokkal azt vizsgálva, milyen hatással van a súlytalanság a rovarok embrionális fejlődésére és szaporodási képességeire.

Az űrcsótányokat úgy fogdosták össze a kollégiumi konyhákban, s közülük 54 a Foton-M3 laboratórium fedélzetén 12 napot töltött a világűrben a súlytalanság állapotában.

A Földre való visszatérésük után a Vera, Nagyezsda és Ljubov - Hit, Remény és Szeretet - nevű nőstények utódokat hoztak a világra.

A tudósok megállapították, hogy a vörös űrutasok utódai eleinte gyorsabban nőttek és fejlődtek földi testvéreiknél, de 2-3 hónap után a különbségek kiegyenlítődtek.

Az űrkirándulás óta eltelt egy évben a laboratóriumban már több csótánygeneráció jelent meg: az űrutas ősanyák már rég kimúltak, de "gyermekeik, unokáik és dédunokáik" vígan szaporodnak tovább, vagyis megállapítást nyert, hogy a folyamatot nem befolyásolta hátrányosan sem a súlytalanság, sem az űrbeli sugárzás.

Mostanra az utódok már több százan vannak, s a kutatók a kísérletet befejezettnek minősítve úgy döntöttek: szabadon engedik az űrcsótányok népét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását