2024. május 2. - Zsigmond

Sztálin, a sátánista és egy haldokló pap

A Szentpétervár egyik elővárosi templomában néhány napja megjelent Sztálin-ikon története a pénteki közléssel ellentétben mégsem ért még egészen véget: alkotója, az érintett templom elöljárója a sok izgalomtól súlyos szívrohammal kórházba került, az orvos
2008. november 29. szombat 19:45 - Hírextra
Keresztlánya a Komszomolszkaja Pravda című lapnak elmondta: az ismerősök csütörtökön, amikor a botrány kirobbant, mindent elmondtak a 76 éves Jefsztafij atyának, még azt is, hogy egyesek sátánistának és szektásnak nevezték, s hogy javasolták, fosszák meg papi méltóságától. Az idős ember annyira felizgatta magát, hogy pénteken reggel elvesztette eszméletét, kórházba kellett vinni, ahol péntek estig nem tért magához.

Kiderült, hogy a pénteken nyilatkozó egyházi illetékes állításával szemben Jefsztafij nem nyújtotta be lemondását elöljárói tisztségéről. Legalábbis Alekszandr Szorokin, a szentpétervári egyházmegye sajtókapcsolatokért felelős illetékese nem tud erről, s úgy véli, nem olyan nagy Jefsztafij bűne. Ha elég gyorsan bűnbánatot tanúsít és jobb belátásra tér, fegyelmi eljárásnál több nem fenyegeti.

Jefsztafij maga festette a nagy felháborodást kiváltó képet, s mellette több más, a hagyományoktól igencsak eltérő hasonlót. Ezekről az egyház azt mondja: nem is ikonok, mert csak az egyházmegye áldásával lehet kifüggeszteni új ikont az ortodox templomokban. Hozzáteszi, hogy a képen ábrázolt jelenet - a Szent Moszkvai Matróna találkozása Sztálinnal - valójában nem történt meg. Az ortodox egyház egészében elítéli a néhai diktátor ténykedését, akinek uralma alatt a Gulag táboraiban és éhínségekben sokmillió ember pusztult el, s akinek dicstelen szerepe volt az ortodox templomok megsemmisítésében, az egyház képviselőinek üldözésében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását