2024. április 26. - Ervin

Gagyi vagy nem gagyi?

Gyermekeknek szóló vagy napjaink közéleti-társadalmi kérdéseit feszegető, másutt be nem mutatott előadásokat vár az budapesti Új Színház a "kőszínházi struktúrán kívüli" társulatok, alkotók számára kiírt Kőfal - Pálya II. elnevezésű pályázatára.
2008. november 29. szombat 15:28 - Hírextra
Az új produkciók bemutatására második alkalommal kiírt pályázatban a teátrum vállalja, hogy Stúdiószínpadán az évad második felében vagy a 2009/2010-es szezonban legalább három alkalommal műsorra tűzi a legjobb egy, esetleg több előadást - közölte a teátrum az MTI-vel.
Az intézmény a produkciók nézettségének, illetve saját anyagi helyzetének megfelelően nyújt pénzügyi támogatást a nyertes alkotóknak. Az Új Színház közleménye emlékeztet: a tavalyi mezőnyből A Grönholm-módszer című előadás a nagy sikerre való tekintettel repertoárra került és azóta is telt ház előtt megy.

A december 31-ig benyújtandó pályázatokat a teátrum által fölkért kuratórium bírálja el, melynek tagja Márta István igazgató, Lőkös Ildikó dramaturg és Takács Katalin színművész az Új Színházból, Magács László, a Merlin Színház, valamint Novák János a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház igazgatója, illetve Szűcs Katalin Ágnes, a Criticai Lapok főszerkesztője.

Az Új Színház előző évadban bemutatott, Tisztújítás című produkciója által kiváltott élénk szakmai vita adta a Gagyi vagy nem gagyi? című esszépályázat ötletét - tájékoztatott a teátrum közleménye.
A hivatásos és nem hivatásos esszéisták számára közzétett felhívás feleletet vár arra, hogy a "gagyi" (értsd: üres, olcsó, hatásvadász elem) bármely formai vagy tartalmi megjelenése - akár idézet formájában - tárgya, illetve eszköze lehet-e a művészetnek. Beemelése, felhasználása ízlésrombolásnak minősül vagy a művészi szabadság kiterjesztésének? - fogalmaztak a pályázat kiírói, Márta István és Herner Dániel, a szinhaz.hu vezetője.

A legfeljebb 10 ezer karakter terjedelmű pályázatokat 2009. január 15-ig várják a gagyivagynemgagyi@ujszínhaz.hu címre. A legjobb pályamű írója 30 ezer forint jutalomban részesül, míg további öt pályázó két-két jegyet kap az Új Színház általa kiválasztott előadására.
A zsűri elnöki tisztét Karsai György klasszika-filológus, kritikus, egyetemi tanár látja el; a testületben helyet kap Csáki Judit újságíró, kritikus, Gosztonyi János író, rendező, tanár, Hársing Hilda dramaturg, Márta István, valamint Pethő Tibor újságíró, kritikus is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását