2024. április 19. - Emma

Tanulsz, vagy eltűnsz!

Ügyvéd, mérnök, orvos vagy éppen informatikus - nem árt, ha a most még saját sportágukban vitézkedő sportemberek készülnek a civil életükre is. Vajda Attila fogorvosnak tanul, Cseh Laci számítógépes szakembernek - a Hírextra kinyitotta a magyar sportolók
2008. november 27. csütörtök 07:39 - Gedei Szilárd
Sok sportoló elköveti azt a hibát, hogy nem gondolkodik előre a civil életét illetően és mikor befejezi a pályafutását egész egyszerűen nem tud mit kezdeni az életével, rosszabb esetben pedig nem tudja eltartani magát és családját - ezt nem mi mondjuk, sportpszichológusok egész serege hangoztatja. Hiába klasszis ugyanis valaki aktív sportolói pályafutása alatt, edző és menedzser nem válhat mindenkiből.

Tanulni, tanulni, tanulni...

Janics Natasa nem áll meg egynél
"Úgy tartom, amíg az ember él, tanulnia kell. Ráadásul a sportolói karrier tart, ameddig tart, és valamit kezdeni kell utána is. Majd meglátjuk, hogy sikerül, mindenesetre szeretnék egy sportdiplomát is."
De akkor mit tegyen az egyszeri magyar sportoló? A legjobb, ha már az első karrierje során gondol a másodikra. Azaz nem sajnálja az élsport mellett igenis sajnálható időt és energiát a tanulásra, és beül az iskolapadba. Mint ahogy egyik friss ötkarikás győztesünk is tette.

- Nem biztos, hogy nyerek még egy olimpiát, ezért már most gondoskodni akartam a jövőmről, bármikor törtéhet velem valami, ez pedig egy olyan hivatás, ami biztos megélhetést nyújthat - osztotta meg például pekingi olimpiai bajnokunk Vajda Attila az újságírókkal a napokban. - A szegedi tanárképzőn elvégeztem három évet a testnevelő tanár-egészségtan szakon, de úgy éreztem, az nem az én világom - folytatta Vajda. A kenu egyesek pekingi ötszáz méteres versenyének győztese azonban nem tétlenkedett és beiratkozott egy másik szakra.

Talán az a mutatós fogszabályzó, amit visel indította el képzeletét abba az irányba, hogy ő igenis fogorvos lesz. Nem egy rosszul fizető foglalkozás, annyi szent. Mielőtt azonban még azonban az olvasók reménykedve a bajnoki kezelésben telefont ragadnának és vadul tárcsázni kezdenék Vajda doktor úr rendelőjének számát a minél korábbi időpont egyeztetésben bízva nem árt leszögezni, hogy előbb még el fog tölteni egy-kétezer tanulással töltött órát kenus élsportolónk. Amíg tehát arra várunk, hogy Vajda Attila kotorásszon a szánkban - erre csak akkor lesz esély, ha Attila befejezi aktív pályafutását - nézzük szét más sportágak jeles képviselőinek iskolatáskájában is!

Doktorok közt

Vajda Attila és a gyökérkezelés
"Abban biztos voltam, hogy olyan szakmára vágyom, amely bizonyos szempontból hasonlóan kötetlen egy sportoló életéhez. A fogorvosi pálya ilyen, az ember a maga ura tud lenni, ő osztja be az idejét, és anyagilag sem rossz választás. Ugyanakkor tudok mellette edzeni, mozogni, hiszen a kenuzást, a sportot egyáltalán nem akarom kiiktatni az életemből."
Sokszor például elég, ha csak egy-egy meccs felállását böngészi végig az ember és máris komoly doktoremberekre bukkanhat. Dr. Molnár Tamás és Dr. Horváth Patrícia jóvoltából például a férfi és a női vízilabda válogatott is büszkélkedhet doktori oklevéllel - mindkét pólós jogász diplomát szerzett. Akad azonban állatorvos is vízilabdás körökben: Kemény Dénes, aki Pekingben harmadszor vezette győzelemre fiait imádja az állatokat, komoly vadász hírében is áll.

A sportolók között a jogász szakma a legnépszerűbb - ha már egyetemre mennek a hazai élmenők közül a legtöbben a paragrafusokat választják. Így tett Dr. Csábi Bettina is, a nem is olyan rég még országosan ismert profi ökölvívóhölgy is. Miután azonban szép lassan eltűnt a Rácz Félix neve fémjelezte magyar profi ökölvívó-istálló Bettina is a civil szakma mellett döntött. Csábi egyébként az egyetlen olyan profi világbajnokhölgy volt az aktív pályafutása alatt, akinek a neve előtt ott díszelgett a dr. jelzés. Manapság viszont a gyermeknevelés mellett hasznát is veszi ennek a két betűnek.

Mérnök-informatikus. Jól hangzik - mondták már jó néhányan Cseh Lászlónak, első számú úszózseninknek. A Műszaki Egyetemen hallgatója azért választotta ezt a pályát, mert a középiskola után ez a vonal érdekelte. Világbajnokunk, aki az olimpiai ezüstök mellé tizenöt kontinensbajnoki címet is szerzett az évek során tehát bajnok után számítástechnikai szakemberré is fog válni.

A bűvöletes média világa is be-beszippant néhány sportolót, mint például a már a korban rendesen benne lévő Kovács "Kokó" Istvánt is, aki a csúfosan, kiütéssel végződő pályafutása után határozta el, hogy médiaguru lesz. Be is iratkozott az iskolába, s pillanatok alatt a tévékamerák előtt találta magát - erre mondják, hogy villámkarrier. Persze aki már a sportolói pályafutása alatt is építgeti a kapcsolatrendszerét...

Tanulás helyett öngyilkosság

Az üzleti képzéseket is meglehetősen sok magyar választja, de nem mindenkinek jön össze a nagy üzlet. A legtöbb vélemény szerint ugyanakkor már az eleve nagy dolog, ha egy sportoló a tanulást választja, és akkor valószínűleg nem fog úgy járni, mint Rózsa Norbert, egykori olimpikon úszónk, aki elkeseredettségében öngyilkosságot kísérelt meg néhány éve.

- Szerencsére úgy tűnik, lesz munkám hamarosan, amely picit köthető a vízhez és az egészséges élethez - nyilatkozta, miután javult a közérzete. - Egy wellness központ keresett meg és én igent mondtam. Talán a munka is segít kilábalni ebből az állapotból - tette hozzá Rózsa, aki már bánja, hogy annak idején nem gondolt a jövőjére.

Reméljük, a mostani nagy sztárok gondolnak.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását