2024. május 6. - Ivett, Frida

Mi a fene folyik Thaiföldön?

A thaiföldi események kezdenek elharapódzni. A miniszterelnök távozását követelő ellenzék egyre drasztikusabb lépéseket tesz célja eléréséhez. Lezárták a repülőteret, ahol így többezer turista rekedt. A hadsereg szerint nem lesz puccs. De akkor mi? A hely
2008. november 27. csütörtök 07:29 - Hírextra
Bacsó Péter Tanú című filmjének klasszikussá vált mondatát felidézve kijelenthetjük: Thaiföldön a helyzet egyre fokozódik. Ugyan a szükségállapotot nem vezették még be az országban, de a jelenlegi szituáció akár odáig is eljuthat. A nyugtalanság egyre nagyobb, tömegek vannak az utcákon, a legnagyobb ellenzéki párt aktivistái elfoglaltak egy kormányépületet, a nemzetközi repülőteret pedig lezárták. S hogy mindez miért? Mert a tömegek a miniszterelnök leváltását szeretnék.

A zavargások alapvető oka a köztársaságpártiak és a királyságpártiak feloldhatatlannak látszó ellentéte. Az ellenzék szerint Thakszin Sinavatra, a jelenlegi kormányzó párt egykori miniszterelnöke irányítja mind a mai napig a kormányt a háttérből. Thakszin minden jel szerint köztársasággá szeretné alakítani az országot. Ez a thaiföldiek nagy részének elfogadhatatlan.

Eközben az előző miniszterelnök, Szamak Szundaravedzs személye is erőteljesen megosztotta az országot. A nyersen fogalmazó, újságírói kérdésekre sokszor haragosan reagáló kormányfő tevékenykedése nyomán indultak el az utcai zavargások.

Korrupció

Robanások
Azt nem tudni pontosan, hogy összesen hány gránát robbant fel, és hány ember sebesült meg. Egyes hírek szerint négy gránát tizenkét embert, mások szerint öt gránát nyolc embert sebesített meg, megint mások szerint pedig három robbanásban hét ember szenvedett sérülést. – index.hu
Az ellenzéki demonstrációk felerősödésének másik oka a kormánypárt korrupciós ügyeihez kötődik. Thakszin minden jel szerint csalással nyerte meg a választásokat. Az őt támogató vidéki, mezőgazdaságból élő emberek szavazatait minden rendelkezésre álló eszközzel megszerezte. Ebbe bele tartozott az extra populista (csillagokat is lehazudó) kampány, illetve a pénzért való szavazatvásárlás. Thakszin végül átadta hatalmát Szamaknak, ám ő sokak szerint csak báb volt.

Szamak ellen is erőteljes kampány indult, melynek eredményeképpen meg kellett váljon pozíciójától. A bíróság nyomására szeptemberben kénytelen volt lemondani: bűne, hogy miniszterelnökké való beiktatása után egy gasztronómiai műsort vezetett a televízióban, pedig hivatalban lévő kormányfőnek tiltja az Alkotmány a magáncégeknél történő munkavállalást. Helyette Szomcsaj Vongszavat vette át a posztot. Ám az ellenzék őt is elfogadhatatlannak tartja.

Árokásás

A koalícióban kormányzó Népi Erő Párt (PPP) és az ellenzéki Népi Szövetség a Demokráciáért (PAD) egyre hevesebb küzdelmének eredményeképpen az ország két részre szakadt: a köztársaságpárti vidék, és a királyságpárti városi népességre. A hadsereg vezetői egyelőre nem avatkoztak be a politikai csatározásba, de nem lehet tudni, meddig marad ez így. Ha a helyzet eldurvul, akkor a kormány kénytelen lesz a rendfenntartó erőkhöz fordulni keményebb fellépésért.

Anupong Paocsinda a thaiföldi hadsereg főparancsnoka meglepően demokratikus döntést hozott. A belpolitikai válság, illetve az utcákon tapasztalható feszültségek megoldását az előrehozott választások kiírásában látja. Szerdán ezért felszólította a kormányt a lemondásra. Ugyanakkor üzent a Népi Szövetség a Demokráciáért (PAD) ellenzéki párt aktivistáinak is, hogy hagyják el az előző nap megrohamozott nemzetközi repülőteret, és szüntessék be a kormányellenes megmozdulásokat. Anupong a kétkedők számára külön hangsúlyozta, a hadsereg nem készül puccsra.

A jelen

Jelenleg mintegy háromezer turista rekedt a nemzetközi reptéren. A külföldi állampolgárok nem tudják elhagyni az országot, mert minden járatot töröltek, a repülőtér személyzete elhagyta a posztját. A turisták nem tudnak hova menni, a reptéren kénytelenek az idejüket tölteni. Egyelőre nyugodt a helyzet, de a feszültség az idő előrehaladtával nyilvánvalóan nőni fog. A legfrissebb hírek szerint Bangkokban a repülőtérre vezető úton gránátok robbantak.

A megoldás egyelőre nem körvonalazódik sem a turisták sem a belpolitikai válság tekintetében. Egy biztos, mikor két párt ennyire egymás ellen hangolja egy ország népét, ennyire képtelen megegyezni, akkor ott nagy a baj. Milyen jó itt Európában…

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását