2024. május 25. - Orbán

Két intézmény fenntartását visszaveheti az önkormányzat

Visszaveheti két egykori középfokú intézményének irányítását Szentes városa a Csongrád Megyei Önkormányzat csütörtöki rendkívüli ülésének döntése alapján.
2008. november 27. csütörtök 22:00 - Hírextra
A városnak ugyanis a két iskola - a Boros Sámuel Szakközépiskola és a Horváth Mihály Gimnázium (HMG) - kapcsán törvényi lehetősége adódott erre. Ha a település kéri, a fenntartást visszaadhatja a megyei önkormányzat, amennyiben a tanulók létszámában négy évre visszamenőleg ötven százalék fölötti a szentesiek száma. A település még két iskolát kért, de a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola, valamint a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola nem érte el ezt a számot, így azokat a megyének nem kötelessége átadni. A Boros és a HMG esetében megkezdődnek az átadási tárgyalások a szentesi önkormányzattal. Ez azt jelenti, hogy 2009 szeptemberében a két intézmény szentesi fenntartás alatt kezdi meg a tanévet.

A másik két intézmény kapcsán - a hódmezővásárhelyi Kozmutza Flóra Általános Iskola, a mórahalmi Napsugár Idősek Otthona - nem áll fenn a jogszabályi kötelezettség, ezért Magyar Anna (Fidesz) elnök előterjesztésében nem értett egyet azok átadásával.

A közgyűlés csütörtöki döntésével azonban három esetben - a szentesi Zsoldos Középiskola, a hódmezővásárhelyi Kozmutza iskola és a mórahalmi idősek otthona esetében - mégis az átadási lehetőségek mérlegelését szavazta meg. Egyúttal felhatalmazták az elnököt arra, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat az érintett polgármesterekkel, és vizsgálja meg a lehetséges következményeket. A döntésnek nincs határideje.

Magyar Anna az MTI-nek elmondta: nem gondolja, hogy ellentmondás lenne a saját véleménye és a döntés között, de a megye már számos alkalommal bebizonyította, hogy nála jó kezekben vannak az intézmények, amelyeket fenn is tud tartani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását