2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Ismeretlen film Babits-ról

Megújult, interaktív kiállítással várja a látogatókat a költő születésének 125. évfordulója alkalmából szerdától a szekszárdi Babits Mihály Emlékház, ahol egy eddig ismeretlen, 1936-ban készült amatőr filmet is láthat Babitsról és családjáról a közönség.
2008. november 26. szerda 20:47 - Hírextra
Az évfordulóra felújított irodalmi múzeum avatásán Juhász Ferenc kétszeres Kossuth-díjas költő személyes emlékeit idézte fel. Mint mondta, 12 éves korától Babits Mihály szellemének és erkölcsi szigorának mágneses terében élt. Babits költészete és összművészete iránytűt jelentett számára - hangsúlyozta költői sodrású beszédében Juhász Ferenc.

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára emlékeztetett arra, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum idén hároméves programot indított az irodalmi emlékházak helyzetének javítására. A hatvan magyar emlékház közül 2008-ban tizenhét újult meg. A Babits-emlékházra a kulturális tárca Alfa programjának, a megyei és a városi önkormányzat hozzájárulásának köszönhetően húszmillió forintot fordítottak.

Lovas Csilla, az emlékház vezetője az MTI-nek elmondta: a költő szülőházából 1983-ban kialakított múzeum első szintje csaknem változatlanul őrzi a 19. század hangulatát. Az emeleten új kiállítást hoztak létre, amely új tárgyakkal, fotókkal, információval, modern technikával Babits életét, szekszárdi kötődéseit mutatja be a Halálfiai című, önéletrajzi regényéhez kapcsolódva. A látogatók vetített képeken láthatnak családi fotókat, és verseket is hallgathatnak.

Új az emlékház múzeumpedagógiai foglalkoztatója, ahol egy-egy versmotívum valódi tárgyi emlékeivel ismerkedhet meg a közönség. Itt nézhetik meg az érdeklődők azt az 1936-ból származó, eddig ismeretlen amatőr filmet, amelyen a költő, felesége, Török Sophie és leányuk, Babits Ildikó látható.

Babits születésének 125. évfordulóján a város közgyűlése a költőnek posztumusz díszpolgári címet adományozott, amelyet unokaöccse, Babits István vett át Horváth Istvántól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását