2024. április 20. - Tivadar

Hadrianus fala és a gazdaság

Hadrianus fala, amelyet Kr. u. 122-ben építettek fel, hogy megvédjék a római légiókat a harcias kelta törzsektől, gazdasági fellendülést hozott a térségbeli lakosságnak - derült ki egy brit vizsgálatnak köszönhetően.
2008. november 26. szerda 10:18 - Hírextra
Parasztok, kereskedők, iparosok, munkások és prostituáltak éltek a római légiók jelenléte kínálta lehetőségekkel - olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában.A brit örökségvédő szervezet, az English Heritage az elmúlt 60 évben készített mintegy 30 ezer légi felvételt elemzett. Ennek alapján 2700, korábban nem ismert régészeti helyszínt fedezett fel, beleértve történelem előtti temetkezéseket, I. századi majorokat, középkori juhtenyésztő farmokat, XIX. századi ólombányát, s egy második világháborús tüzérségi üteget.

A legérdekesebb felfedezések közé tartoznak a fal mindkét oldalán sorakozó római kori farmok és települések tucatjai. A jelek szerint a helyi lakosságnak a római megszállás kizsákmányolás helyett gazdasági jólétet hozott. Az egyik major, amely Hadrianus fala és a rómaiak által épített gigantikus véderőmű közé került, alkalmazkodott az új feltételekhez, ahogy teszi ezt egy modernkori farm, amely két autópálya közé szorul.

A kutatást irányító David MacLeod szerint a helyi lakosság, miután túltette magát a megszállás okozta sokkon, azon kezdte törni a fejét, hogy miként fordíthatja a maga javára a római légiók jelenlétét.

"A fal megépítése a jelek szerint fellendítette a helyi gazdaságot. Úgy tűnik, hogy fejlett ellátási hálózat épült ki az új piac igényeinek kielégítésére" - emelte ki David MacLeod.A légi felvételek tanúsága szerint a fal mindkét oldalán farmok létesültek, hogy ellássák mezőgazdasági terménnyel a római helyőrségeket.

"A rómaiak igyekeztek pacifikálni a lakosságot, mivel a haderő a helyi áruellátásra és szolgáltatásokra támaszkodott. A fal minden erődje a legkülönfélébb embereket vonzotta, akik élelmet, alkoholt és kézműves termékeket árultak. Ugyancsak nagy számban érkeztek kétkezi munkások, ahogy örömlányok is" - hangsúlyozta David MacLeod.

Ugyanakkor a római légiókkal a brit szigetekre olyan, korábban nem ismert termékek érkeztek, mint a bor, olívaolaj, újfajta ékszerek vagy üvegáru."A helybélieknek ugyan adózniuk kellett, ám a megszállásból mindkét fél számára a gazdasági előny származott" - emelte ki David MacLeod.

Hadrianus fala 120 kilométer hosszú, mintegy 4,5 méter magas, 3 méter széles, egyik tengerparttól a másikig húzódik. Római mérföldenként (1481 méter) erődökkel egészítették ki. Két erőd között meghatározott távolságban két-két bástyát helyeztek el. A bástyákkal, tornyokkal és erődítményekkel megerősített fal mellett a rómaiak utakat is építettek, és létrehozták a hadtáp támaszpontjait.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását