2024. április 29. - Péter

Emláktábla két 56-os hősnek

Két 1956-os fiatal nemzetőr parancsnoknak, Hadady Rudolfnak és Hargitay Lajosnak állítanak emléktáblát egykori lakóházukon Salgótarjánban december 13-án, meggyilkolásuk 52. évfordulóján - mondta az MTI-nek a salgótarjáni önkormányzat gazdasági és városfej
2008. november 26. szerda 15:53 - Hírextra
Szalai Erika közölte: a Pofosz Nógrád megyei szervezete és az önkormányzat közösen állítja az emléktáblát a két '56-os salgótarjáni mártírnak a Kaszinó sor 2-4. számú ház falán, a nemzetőrök egykori lakóhelyén.

A 80-szor 100 centiméter nagyságú, fekete gránitból készült tábla elhelyezéséhez a ház lakóközössége hozzájárult - tette hozzá.

Az akkor 33 éves Hadady Rudolf és 28 éves Hargitay Lajos 1956 októberétől vezette a salgótarjáni acélgyár dolgozóiból szervezett nemzetőri csoportot. Részt vettek a megyei tanács visszafoglalásában, és megkísérelték a Karancslapujtőn tartózkodó karhatalmisták lefegyverzését is.
A két parancsnokot december 11-én letartóztatták, majd 13-án hajnalban a Budapesti Központi Bíróságra vitték volna, de a karhatalmisták Hugyagnál mindkettejüket kiszállították a gépkocsiból. A két fiatalembert szinte a felismerhetetlenségig összeverték, majd több lövéssel agyonlőtték.

A karhatalmisták brutalitásáról a két nappal később készült jegyzőkönyv tanúskodik. A halottvizsgálati bizonyítványok ismeretlen holttestekről szólnak, az elhalálozás okaként erőszak, többszörös koponya-, mellkasi- és arclövés szerepel.

Nógrád megyében korábban a megyeháza egyik tanácskozótermét nevezték el Hadady Rudolfról és Hargitay Lajosról, Hugyagon pedig ez év őszén emlékházat alakítottak ki abban az épületben, amelynek pincéjében megkínozták és meggyilkolták a nemzetőröket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását