2024. május 5. - Györgyi

A diplomaták ihatnak és vezethetnek?

Diplomáciai mentessége okán megszüntette a büntetőeljárást az ügyészség a pécsi horvát konzulátus munkatársa ellen, aki ittasan okozott balesetet a közelmúltban a baranyai megyeszékhelyen - közölte a pécsi rendőrkapitányság szóvivője az MTI megkeresésére.
2008. november 26. szerda 07:17 - Hírextra
Murai Ágnes közleményben számolt be arról, hogy a férfi még szeptember 26-án hajnalban, egy diplomáciai rendszámmal ellátott autót vezetve okozott több járművet is érintő balesetet. A kiérkező járőrök a helyszíntől kétszáz méterre igazoltatták a sofőrt, aki a Külügyminisztérium által kiállított igazolványt mutatott fel és közölte, hogy a horvát konzulátusnál dolgozik.

A rendőr alezredes közölte: mivel a férfi láthatólag ittas állapotban volt, vér- és vizeletvételre előállították. A szakértő megállapította, hogy súlyos fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt a cselekmény elkövetésekor.

Murai Ágnes kitért arra: a pécsi rendőrkapitányság büntetőeljárást indított az ügyben és a szabályok szerint megkereste a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumának protokollirodáját, hogy megtudja, a baleset okozója a kérdéses időpontban rendelkezett-e diplomáciai mentességgel.

A protokolliroda azt közölte, hogy a férfi diplomáciai szolgálatot teljesített, így a konzuli kapcsolatokról szóló 1963. évi bécsi egyezmény 43. cikkének 1. pontja értelmében mentességet élvez a magyar joghatóság alól.

A rendőrség ezután előterjesztést tett a Pécsi Városi Ügyészség vezetőjének a nyomozás megszüntetésére.

Az MTI más rendőrségi forrásból szerzett információi szerint a horvát állampolgárságú férfi sofőri és biztonsági feladatokat lát el a konzulátuson, aznap éjjel egy fogadás résztvevőinek szállítása volt a feladata. Három autót tört össze, mellyel ötmillió forintos kárt okozott, személyi sérülés nem történt.

Fenyvesi Csaba ügyvéd, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának docense a történtekkel kapcsolatban azt mondta: a hatóságok a jogszabályok szerint, helyesen jártak el, de szó sincs arról, hogy az esetnek nincsenek következményei.

Bár az elkövető büntetőjogilag nem vonható felelősségre, polgárjogi kártérítéssel tartozik, számolhat továbbá a munkáltató, a diplomáciai testület esetleges szankcióival is - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását