2024. április 25. - Márk

Általános vita a cégnyílvántartásról

Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) a cégnyilvántartásról szóló jogszabály módosításának általános vitájában kedden elmondta: a liberális párt támogatja a TEÁOR-számok feltüntetési kötelezettségének változását.
2008. november 25. kedd 21:44 - Hírextra
Mint emlékeztetett: az elmúlt évben háromszor változtattak a TEÁOR-számok rendszerén. Ezért úgy vélte, felesleges és értelmetlen, hogy a cégeljárásban a TEÁOR-számoknak nagy jelentőséget tulajdonítson a törvény. Egyetértenek továbbá a számviteli beszámolóval kapcsolatos elektronikus eljárással is, bár itt is néhány módosítás szükséges - mondta.

Nem értenek viszont egyet azzal, hogy az ügyvédnek készfizetői kezességet kell vállalnia, ha az ügyfél még nem igazolta az illeték és a közzétételi költségtérítés befizetését - mondta.

Pettkó András (MDF) hozzászólásában úgy vélte, hogy jó, ha az állampolgárok elektronikusan intézhetik hivatalos ügyeiket, mert a "sárga csekkes befizetés korszaka lejárt". A képviselő azt javasolta a kormánynak, hogy próbáljon meg olyan javaslatokat beterjeszteni, amely a sárga csekkes fizetés mellett megadja az elektronikus fizetés lehetőségét. Mint megjegyezte: kapkodásra vall az, hogy az utóbbi időben háromszor nyúltak hozzá a törvényhez.

Az MDF apróbb módosításokkal támogathatónak tartja a javaslatot - jelezte.
Simon Gábor szocialista képviselő kifejtette, támogatni tudják a javaslatot, hiszen azok egy része kihasználja a technika vívmányait.

A számviteli törvény szerinti beszámolók közzétételi rendjének átalakítását szorgalmazzák - mondta a politikus, hozzátéve: a papíralapú ügyintézés mára sok esetben az időhúzás eszközévé és a költséghatékonyság akadályává vált - monda Simon Gábor.

A törvényjavaslat az eljárások egyszerűsítését, hatékonyabbá tételét és gyorsítását is szolgálja - emelte ki a politikus, aki a TEÁOR-számok felülvizsgálatával kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy ez az osztályozási rendszer, elválva eredeti statisztikai funkciójától, idővel egyértelmű teherként jelent meg. A rendszer "mára a bürokratikus akadályok egyik példájává vált" - fogalmazott Simon Gábor.

Eörsi Mátyás (SZDSZ) úgy fogalmazott: "hozsannázni jött" a törvényjavaslatot, amely - mint mondta - a jogászok régi álmát valósítja meg. Véleménye szerint ugyanakkor nem fér össze a XXI. századdal az ügyvédi helytállás "intézménye", hiszen véleménye szerint szokatlan lenne az, hogy az ügyvéd álljon helyt ügyfelének tartozásáért. Ezért ezt a megfogalmazást törölni kell a törvényjavaslatból - mondta.

Avarkeszi Dezső államtitkár megköszönte a támogató hozzászólásokat és a javaslatokat.
Az elnöklő Áder János az általános vitát lezárta, a részletes vitára később kerül sor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását