2024. április 28. - Valéria

Kilenc év emberölési kísérletért

Kilenc év fegyházbüntetésre ítélte a Debreceni Ítélőtábla kedden azt a tiszafüredi férfit, aki a gyermekei elhelyezéséről hozott hatósági rendelkezés végrehajtásától ódzkodva benzinnel tüzet okozott volt felesége bérelt lakásában; a tűzben egyik lányuk sú
2008. november 25. kedd 21:37 - Hírextra
A vádlottat különös kegyetlenséggel, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérlete bűntettében találta bűnösnek a bíróság Ficsór Gabriella vezette büntetőtanácsa - közölte Koszta János, a táblabíróság szóvivője az ítélethozatalt követően az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint az ítélőtábla részben megváltoztatta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság korábbi ítéletét. Az elsőfokú bíróság rongálás bűntettében is elmarasztalta a vádlottat, ám az ítélőtábla ezt mellőzte.

Koszta János elmondta: a büntetlen előéletű vádlott 1980-ban kötött házasságot feleségével, s 4 közös gyermekük született, 3 lány és 1 fiú (a bűncselekmény idején 26, 25, 15, illetve 12 évesek voltak). A család Tiszafüreden élt.

A férfi kapcsolata annyira megromlott a feleségével és nagykorú gyermekeivel, hogy 2005. szeptember 29-én az asszony és a két nagykorú gyerek elköltözött a közös családi házból az anya által bérelt lakásba. A férfi a házban maradt két kiskorú lányával.

A házasság felbontásáért indított perben igazságügyi elmeorvosi szakértő és pszichológus is megvizsgálta a férfit, akiről megállapították: szorongásos ideggyengesége negatív irányban befolyásolja gyermeknevelésre való alkalmasságát, mivel téveszméibe kiskorú gyermekeit is bevonja, ezért nevelésükre nem alkalmas.

A Tiszafüredi Városi Bíróság 2006. július 12-én kelt végzésében ideiglenes intézkedéssel a két kiskorú gyereket az anyánál helyezte el, s ez a határozat fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható volt. A bíróság rendelkezett a kapcsolattartásról, valamint arról, hogy a határozat közlésétől számított 3 napon belül a vádlottnak a gyermekeket át kell adnia az anyjuknak.

A vádlott azonban eközben nyaralni vitte a két kislányt, az anya pedig bejelentette a rendőrségen a gyerekek eltűnését, ennek alapján a tiszafüredi rendőrkapitányság körözést rendelt el. Amikor a férfi erről értesült, elhatározta, hogy visszaviszi a két kiskorút; a kisebbik kislány ekkor kijelentette, hogy nem akar az anyjával élni, tüzet akar okozni, hogy édesanyja ne vegye magához.

A vádlott egyetértett a gyerekkel, és közölte vele, hogy motorbenzinnel jól lehet tüzet okozni. Megbeszélték, hogy vesznek benzint, és a kislány azt édesanyja lakásán meggyújtja majd. A másik kiskorút a tervbe nem avatták be.

A férfi és kislánya 2006. augusztus 3-án késő este érkezett meg a volt feleség által bérelt ingatlanhoz. A kislány az ajtón belépve egy öngyújtóval megpróbálta meggyújtani a hátizsákjában, kannában lévő benzint, ám ez nem sikerült. Nagykorú nővére elvette tőle a hátizsákot, de azután apja bántalmazásától tartva bemenekült a hálószobába.

A vádlott a szobában meggyújtotta a benzint, majd azt szétlocsolta, annek következtében hét helyen keletkezett tűz. A két kislány kimenekült a lakásból, a nagylánynak azonban a tűz elvágta az útját a bejárati ajtó felé, ezért mobiltelefonján hívta a rendőrséget. A tűzben a lány súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A társasházban legalább 17 ember élete forgott volna veszélyben, ha a tüzet nem sikerült volna idejében eloltani. A lakásban, illetve az épületben mintegy 470 ezer forint kár keletkezett.
A vádlott szülői felügyeleti jogát a két kiskorú gyermeket illetően a bíróság megszüntette - közölte Koszta János.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását