2024. május 21. - Konstantin

A Klar-ügy mind nagyobb hullámokat kavar

Sorra tiltakoztak kedden az egykori hírhedt Vörös Hadsereg Frakció (RAF) áldozatainak hozzátartozói az egyik legvéresebb kezű, korábbi terrorista, Christian Klar tervezett szabadon bocsátása miatt.
2008. november 25. kedd 18:25 - Hírextra
Az arab szélsőségesek által - a RAF közreműködésével és ösztönzésére - 1977 októberében eltérített Lufthansa-utasszállító repülőgép másodpilótája pedig bejelentette, hogy az áldozatok iránti szolidaritás, illetve Klar szabadon bocsátása elleni tiltakozás jeléül visszaadja évtizedekkel ezelőtt kapott magas állami kitüntetését, a szövetségi érdemkeresztet.

Az illetékes stuttgarti bíróság előző nap döntött úgy, hogy 26 év börtön után 2009 januárjában szabadon engedik a RAF volt második generációs tagját, akit kilenc rendbeli gyilkossággal vádoltak, s hatszoros életfogytiglani - plusz tizenöt év - börtönbüntetésre ítéltek. Noha az 56 éves Klar soha a megbánás legapróbb jelét sem tanúsította, az érvényben lévő jogszabályoknak megfelelően - 26 börtönév elteltével - a bírói hatóságok a szabadon bocsátás mellett döntöttek.

Mindennek nyomán az arab terroristák által a szomáliai Mogadishuba térített Lufthansa-gép másodpilótája, Jürgen Vietor levélben tudatta Köhler államfővel, hogy visszaadja a korábban kapott érdemkeresztet. Vietor a terroristák által meggyilkolt Jürgen Schumann főpilóta helyettese volt, s levelében megdöbbenésének és csalódottságának adott hangot a bírósági döntés miatt. Közölte, hogy meggyilkolt társa, illetve a többi RAF-áldozat iránti szolidaritás jeleként mond le a kitüntetésről.

Levélben fejezte ki csalódottságát Horst Köhler államfőnek az eredetileg Mallorcáról Frankfurtba tartó, de Mogadishuban landoló gép kivégzett pilótájának özvegye is. Monika Schumann úgy ítélte meg, hogy miközben az állam mindent megtesz az egykori tettesek újbóli társadalmi beilleszkedésének segítésére, megfeledkezik az áldozatokról.

A "visszailleszkedés" amúgy nem lesz könnyű Christian Klar számára, még akkor sem, ha a Berliner Ensemble színház színpadtechnikusi gyakorlatot kínált az egykori terroristának. Klar ugyanis egész - börtön előtti - életében hivatásos terrorista volt, s egyetlen percet sem dolgozott. Pénze nincs, s nyugdíjra sem tarthat igényt, azaz minden szempontból "szociális eset". Így számára nem marad más hátra, mint az, hogy segélyért folyamodjon attól az államtól, amelyet társaival együtt a hetvenes években fegyveres harccal igyekezett megdönteni.

Amúgy az elmúlt években szabadult, korábbi hírhedt RAF-terroristák többsége igyekszik a "legvisszahúzódóbb", minden feltűnés nélküli életet élni. Az 1977-ben szabadult, s több gyilkosságban, valamint a Lufthansa-gép eltérítésében is kulcsszerepet játszó Brigitte Mohnhaupt valahol Dél-Németországban, újonnan felvett névvel él, akárcsak a szintén többszörös gyilkosság miatt elítélt Knut Folkerts, csak ő az ország északi felében. Néhányan ugyanakkor vállalták a nyilvánosságot, így a legutóbb szabadult Eva Haule, aki már a börtönben is fotográfusként "dolgozott", s szabadulása után is fotóriporterként igyekezett keresni a kenyerét.

Ha Klar januárban ténylegesen is kiszabadul, már csak egyetlen korábbi RAF-terrorista, Birgit Hogefeld marad börtönben. Hogefeld legkorábban 2011-ben szabadulhat, igaz, számára gyorsan telnek a rács mögötti hétköznapok. Az 52 éves Birgit ugyanis tudatosan készül a szabadulásra, a hageni egyetem irodalomtudományi szakát végzi levelezőként, s cellájában jelenleg disszertációját írja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását