2024. május 2. - Zsigmond

A hazaiak nem örülnek az öttusa átalakításának

A hazai élversenyzők nem örülnek a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) hétvégi döntésének, amely szerint a versenyeket a jövő évtől új formában, a futást és a lövészetet a biatlonhoz hasonlóan egy számba szervezve kell lebonyolítani.
2008. november 24. hétfő 11:28 - Hírextra
A jelenlegi elképzelés alapján délelőtt rendeznék meg az úszást és a vívást, majd délután, szinte egy blokkban a maradék három számot. A lovaglásban ezentúl a második körben, a végén jönnének a legjobb helyen állók, majd kis idő múlva következne hendikep rendszerben a 3x1000 méteres futás. Ennek során először tíz, majd öt, aztán megint öt lövésre kerülne sor.

"Igazából nem sok mindent tudok a részletekről, itthon nem is igazán foglalkoztunk az újítással, mert ellene voltunk. A tesztversenyek közül csupán azokon vettünk részt, amelyek kötelezőek voltak, ebből következően egyelőre nem tudjuk, a felkészülés során mire kell majd odafigyelni. Ezt még ki kell találni - mondta az MTI érdeklődésére a 2007-ben világ- és Európa-bajnok Horváth Viktor. - Én mindenesetre megpróbálok alkalmazkodni a megváltozott helyzethez. Ha esetleg nem sikerül, akkor is elmondhatom magamról, hogy már értem el szép sikereket."

Horváth szerint abból, amit tudni lehet, egyelőre azt lehet leszűrni: a lövészet átalakul, mert túl azon, hogy futás közben, vagyis korántsem nyugalmi állapotban kell kísérletezni, a célzásnál nem kell olyan pontosnak lenni, mint eddig, mivel hetes-nyolcas körnek megfelelő felületre kell lőni.

"Az első kétezer méter során valószínűleg célszerű gazdálkodni az erővel, s csak ha az összes lövésen túlvan az ember, akkor érdemes mindent beleadni" - tette hozzá, megemlítve, hogy pillanatnyilag azt sem tudja, időbüntetést kapnak-e a pontatlanul lövők, vagy ráadásköröket kell teljesíteniük. - Azzal, hogy a korábbiaktól eltérően a lovaglás végén következnének a két szám után élen állók, éppen őket sújtanák, mert kevesebb idejük lenne a pihenésre a futás megkezdése előtt."

Horváth utalt arra, hogy tesztversenyen akadt példa fegyverhibára, amivel akkor nem tudtak mit kezdeni, mivel a hendikepes rendszerben nincs lehetőség a javításra, a verseny félbeszakítására.
"Nagyon nem örülök a döntésnek" - szögezte le az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Vörös Zsuzsanna. - Mi eleve ellene voltunk, aláírási akciók is szerveződtek, leginkább az angolok voltak aktívak, és sokakat maguk mögé is tudtak állítani, ezért nem is igazán értem, hogyan tudott kijönni a kétharmados szavazati arány."

Vörös Zsuzsanna szerint tavaly nem rendeztek ugyanazokkal a szabályokkal két tesztversenyt, ebből kiindulva a 2009-es év kaotikusnak ígérkezik.

"Talán a nyári világversenyekig a jelenleginél tapasztaltabbak lesznek majd a mindenkori szervezők. Nem túl jó, hogy így alakultak a dolgok, de ha valaki folytatni akarja a versenyzést, annak ehhez az új rendszerhez kell hozzászoknia. Az én felkészülésemet egyelőre a lovasbalesetem határozza meg, december 1-jén megyek vissza a hasammal kontrollra, majd 15-én az ujjamról kerül le a rögzítés".

A székesfehérvári versenyző november 11-én leesett a saját lováról, amikor azt megijesztette egy kutya. A bukásnál vérömleny keletkezett a mája körül, illetve megsérült jobb kezén a gyűrűsujja.
"Most megfigyelő állásponton vagyok, igyekszem begyűjteni az információkat, aztán majd ha az orvosoktól megkapom az engedélyt az edzésekre, megpróbálok felkészülni a versenyekre.

Szerintem minél hamarabb ki kellene adni egy új versenyszabályzatot, abból lehetne mindenkinek jól felkészülnie. Lezárult egy korszak, amelynek, talán mondhatom ezt, én voltam a legeredményesebb női versenyzője, most viszont egy új helyzetben kell megpróbálnom sikeresnek lenni."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását