2024. április 20. - Tivadar

Néhány cigányokat ért támadást ugyanazok követhettek el

A romák elleni támadásokat vizsgálva a rendőrség néhány ügy között lát olyan összefüggéseket, amelyek arra engednek következtetni, hogy ugyanaz lehetett az elkövető. Erről az országos rendőrfőkapitány beszélt pénteken a Magyar Televízió Nap-kelte című műs
2008. november 21. péntek 10:48 - Hírextra
Bencze József kérdésre válaszolva hozzátette: jelenleg egy-két ügyben látható összefüggés, de egyelőre ezt sem tudják teljes bizonyossággal kijelenteni.

Kitért arra, hogy mintegy ötven fős a romák elleni támadásokat kivizsgáló nyomozócsoport, amelyhez hét megyei szerv ad műveleti tiszteket, elemzőket, profilalkotókat. Munkájukat a kiemelt ügyekben határkörrel bíró Nemzeti Nyomozó Iroda koordinálja. Bencze József elmondta, a csoporthoz roma származású nyomozókat is vezényeltek, mert fontosnak tartják, hogy az ő elképzeléseik is megjelenjenek a munkában.

A főkapitány megjegyezte, a csoport tagjai elsősorban helyben végzik a munkájukat, mert az adott területen az illetékes nyomozók rendelkeznek komoly helyismerettel. A nyomozócsoport tagjainak feladata elsősorban az, hogy minden adatot "összefuttassanak", és megpróbálják összegyűjteni a bűncselekmények közötti hasonlóságokat, megerősítsék vagy kizárják a támadások sorozatjellegét.
Az idei ügyeket számba véve azt mondta, hogy ötven Molotov-koktélos támadás történt. Ezek közül 14 esetben romák által lakott házakra lőttek vagy dobtak Molotov-koktélt. Két esetben kézigránátot dobtak ilyen házakra.

Közölte, felderítettek olyan ügyet is, ahol nem etnikai indíttatás állt a támadás mögött, de leszögezte, hogy minden egyes esetben minden lehetséges motívumot vizsgálnak.

A főkapitány azt kérte, hogy "kívülről" ne korbácsolják fel az indulatokat és hagyják dolgozni a rendőröket. Bencze József közölte, hogy számukra presztízskérdés megoldani ezeket az ügyeket, amiért ő személyesen garanciát is vállal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását