2024. május 3. - Tímea, Irma

Az őszel születetteknél nagyobb az asztmaveszély

30 százalékkal nagyobb a kockázata az asztma kialakulásának azoknál a kisbabáknál, akik a nagy téli hideg és az influenza-időszak előtti négy hónapban születnek - állapították meg a szakemberek az Egyesült Államokban.
2008. november 21. péntek 14:22 - Hírextra
"Minden újszülött ki van téve ennek a veszélynek, ám van lehetőség a megelőzésre" - mondta Tina Hartert, a Vanderbilt Egyetem asztmakutatási központjának vezetője, akinek tanulmánya az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című folyóiratban jelent meg. Az orvos szerint, bár ezidáig is tisztában voltak azzal, hogy az őszi hónapokban született kisbabák nagyobb veszélynek vannak kitéve az asztma kialakulásának szempontjából, ám ez az első tanulmány, amely a vírusokban gazdag téli hónapokhoz köti ezt a tendenciát.

Hartert és kollégái 95 ezer kisbaba és anya orvosi eredményeit tanulmányozta Tennessee államban. Azok a csecsemők, akik bronchiolitisztől -a légúti szinciciumvírus, az RSV okozta tüdőfertőzéstől- szenvedtek, fogékonyabbak voltak az asztma kialakulására. Ám a legnagyobb veszélyben az "őszi babák" voltak. "Amit most sikerült kimutatnunk az az, hogy összefüggés figyelhető meg a születési idő és az asztma kifejlődésének kockázata, valamint a téli hónapok legvírusosabb időszakai között" - mondta Hartert. Bár bizonyos genetikai adottságok eleve fogékonyabbá teszik a kisgyerekeket az asztmára, a szakember mégis úgy véli, hogy az olyan környezeti hatások, mint a téli vírusos fertőzések, különösen az RSV, még inkább felerősíthetik ezeket a géneket.

Majdnem minden kisbabát sújt az RSV-vírus az első 3 és 6 hónap között elkapott fertőzések miatt, ám ez általában mindenfajta szövődmény nélkül múlik el. Hartert célja most annak a bebizonyítása, hogy ezeknek a fertőzéseknek a megelőzése csökkentheti az asztma kialakulásának esélyét. "Most tehát itt tartunk. Be kell bizonyítanunk, hogy a fertőzések megelőzése, hozzásegít az egész életet végigkísérő krónikus betegség megelőzéséhez" - mondta. A legegyszerűbb megoldás egy vakcina lenne, amely azonban egyenlőre nem létezik. Ám az olyan gyógyszergyártó cégek, mint a GenVec Inc, és az AstraZeneca már dolgoznak az RSV-vakcina létrehozásán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását