2024. április 20. - Tivadar

Szociális és foglalkoztatási törvények módosítása

Nem szabad a szociális és foglalkoztatási törvények módosításán az elmúlt húsz esztendő összes gondját, baját számon kérni - jelentette ki Filló Pál (MSZP) a törvénytervezet általános vitájában szerda este a parlamentben.
2008. november 19. szerda 22:27 - Hírextra
Velkey Gábor (SZDSZ) szerint ez a törvényjavaslat az illegális munkavégzést támogatja, nem azért mert kimondja, hanem mert nem tesz semmit ellene.

Nem érdekelt a munkaadó abban, hogy foglalkoztasson - hangsúlyozta.Az újból felszólaló Filló Pál hangsúlyozta: a fekete munka elleni harcban a politikának egységesen kellene végre fellépnie.
Szigorítani kell az ellenőrzéseket, a büntetési tételeket - mondta a szocialista politikus.

Velkey Gábor szerint, ha normális munkabér lenne, vagy ha lenne legális munka, akkor az emberek nem keresnének illegális munkát.Az ülést vezető Áder János elnapolta az általános vitát, amelynek folytatása várhatóan jövő kedden következik.

A felsőoktatási törvény módosításáról szóló javaslat általános vitájának folytatásában nem volt hozzászóló, ezért Áder János levezető elnök lezárta a vitát.A napirendi pontok végére érve az alelnök az ülést bezárta; a parlament következő, várhatóan két napos ülését november 24-re hívta össze.

Molnár Béla (KDNP) felszólalása elején hangsúlyozta, hogy a szociális támogatásra átcsoportosított 97,5 milliárd forint rosszul van elosztva, és a törvényjavaslat nem segíti az ország versenyképességét és az emberek egyedi problémáit sem oldja meg.

Közölte: alapvetően 2005 novemberében kezdődött a baj, amikor a szociális segély felső határát úgy állapították meg, hogy az "akár a csillagos ég is lehetett". Hozzátette: ezt azzal érték el, hogy bevezették a fogyasztási egység intézményét.

A képviselő tarthatatlan helyzetnek nevezte, hogy ma a segélyezés nem ösztönöz munkára. Véleménye szerint a rendszer igazságtalan, és erkölcsileg zülleszti a nehéz helyzetben lévőket, akik így hozzászoknak ahhoz, hogy segélyekből élnek.

A politikus egyéb rendelkezésekre kitérve azt mondta, hogy vélhetően nem fog sikerülni százezer embert visszavezetni a munkaerőpiacra.A KDNP véleményét összegezve Molnár Béla közölte, hogy segélyezés helyett munkát kell biztosítani, mert a pénzt csak ellentételezéssel lehet kifizetni.

Hozzátette: a családi támogatások rendszerét újra kellene gondolni. Mint megjegyezte, a segélyre szorulóknak csak garanciális elemekkel lehetne pénzt biztosítani. Közölte, hogy a törvényjavaslat csak az állástalanságot és a kilátástalanságot növeli, ezért a KDNP módosító javaslatokat akar benyújtani hozzá.

Velkey Gábor, a szabad demokraták vezérszónoka azt hangsúlyozta, hogy habár láthatóan rengeteg ötlet és munka van a törvényjavaslatban, mégsem oldja meg azokat a problémákat, amelyeknek a rendezésére készül.

Kijelentését alátámasztandó azt mondta, irreális attól az embertől elvárni, hogy ne vállaljon illegális munkát, akinek havonta átlagosan 27.100 forintból kell megélnie. Hozzátette, hogy ha ezek az emberek elmennek legális munkát keresni, akkor sokkal kevesebb pénzt kapnak, mint amennyi a feketemunka és a segély összege.

Közölte: időnként nem hatékony a forrásfelhasználás, mert nincs jelzés a munkaerőpiacról, hogy milyen típusú képzésre lenne igény.Velkey Gábor annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy a közmunkaprogram nem vezet vissza a nyílt munkaerőpiacra. Ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy a közmunkaprogramok éppen azokat az embereket akarják elérni, akik a segély mellett többségében a szürke gazdaságban dolgoznak, ezért nem érdekük, hogy legálisan munkát vállaljanak.

Csáky András (MDF) szerint már a gazdasági klíma is bukásra ítéli a törvényjavaslatot, mert a következő hónapok fő gondja a munkanélküliség növekedése lesz, és ennek hatásai az önkormányzatoknál fognak lecsapódni. Hozzátette, hogy a költségvetés is ellenérdekelt egy ilyen rendszer beindításában, hisz az egyik oldalon megoldást próbál nyújtani az önkormányzatok számára, miközben a másik oldalon a működésüket teszi lehetetlenné.

A képviselő azt mondta, az MDF-nek a törvénnyel kapcsolatban gondot okoz, hogy már jelenleg is szétaprózódva jutnak el a rászorulókhoz a segélyek, és most a javaslat két további elemet emel be ebbe a rendszerbe.

A rendelkezésre állási támogatásról bírálólag megjegyezte, hogy ésszerűtlennek és igazságtalannak tűnik visszatérni egy minden rászorultsági elvet figyelmen kívül hagyó támogatáshoz.Csáky András közölte, hogy frakciója módosító javaslatokat nyújt be a jogszabálytervezethez.

Gúr Nándor (MSZP) a szociális és foglalkoztatási törvények általános vitájában azt mondta, hogy a javaslat két területen nagyon előremutató: munkára ösztönöz, és elősegíti a nem megfelelően iskolázottak számára a szakképzettség megszerzését.

Kiemelte: a szociális ellátórendszerben igen magas az alacsony iskolázottságúak aránya, a munkáltatók ugyanakkor nem szociális jóléti intézményként funkcionálnak, profitra törekednek.
A javaslat rögzíti, hogy "teremtsenek munkalehetőséget" és a felkínált lehetőség el nem fogadása esetén lehessen adott esetben kizárni valakit a segélyezetti körből.

A szocialista képviselő megjegyezte: az elmúlt húsz évben nem volt jellemző, hogy kormányok ilyen jellegű munkahely-teremtési programot indítottak volna útnak.Mint kifejtette, a munkáért bér elv sokkal jobb, mint segélyért munkát elvárni. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan az egyéni felelősségvállalást erősíteni kell.

A politikus célként jelölte meg, hogy a közfeladatok ellátásába minél több embert vonjanak be. A források rendelkezésre állnak, 80-100 ezer embernek lehet belőlük munkát biztosítani. Kijelentette: a fekete foglalkoztatást nem lehet megengedni, ellene konzekvensen fel kell lépni.

Czomba Sándor (Fidesz) számadatokat sorolva megállapította: óriási baj van a rendszerben, amely "tele van aknával". Ugyanakkor nem a szociális segély sok, hanem a minimálbér kevés - tette hozzá.

Arról, hogy 80 ezer érintettnek biztosítanának munkát, azt mondta: virtuális munkaerőpiacot hoznak csak létre, a probléma nem oldódik meg.Egy fillérrel sincs ugyanakkor több pénz, mint korábban volt, ugyanúgy 97 milliárd van, mint tavaly, az összeg elosztása más csak - közölte a képviselő.

Bernáth Ildikó (Fidesz) arról beszélt, hogy Magyarországon ma a munkanélküliséget és a foglalkoztatottságot tekintve rossz a helyzet, évek óta nő az állásnélküliek száma. A foglalkoztatás terén a helyzet az előző egy-két évhez képest is romlott - mondta.

A felmérések szerint 420-430 ezren vannak a regisztrált munkanélküliek, 200 ezren a rendszeres szociális segélyből élők, s további 300 ezren semmilyen regisztrációban nem szerepelnek. Egymillió embernek teljesen kiszámíthatatlan a jövője - összegezte a fideszes politikus.

A foglalkoztatás bővülését célzó Start kártyákkal tavaly év végéig 65 ezren helyezkedtek el, ez nem elegendő.Az ellenzéki képviselő szerint a képzettség hiányát utólag nem lehet orvosolni, szerencsésebb, ha valaki életkorának megfelelő időben jár iskolába. Megjegyezte: vannak olyan családok, amelyek arra rendezkedtek be, hogy segélyből éljenek. A törvényjavaslat ezt a problémát sem orvosolja, de azokon sem segít, akik elhelyezkednének, de nincs hol - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását