2024. május 3. - Tímea, Irma

Szocik a vonatok ellen

A Pécs és Bécs között közlekedő Corvinus InterCity tervezett megszüntetése ellen tiltakozva levélben fordult Puch Lászlóhoz, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkárához Baranya, Somogy és Zala megye tizenöt szocialista országgyűl
2008. november 18. kedd 18:07 - Hírextra
A politikus elmondta: a vasúti járatot a MÁV menetrendjének decemberben életbe lépő módosításával akarják megszüntetni, pedig az elengedhetetlen a térség felzárkóztatási esélyeinek javítása, turizmusa, a közlekedési alternatívák megtartása, továbbá az egyre hangsúlyosabb környezetvédelmi szempontok miatt is.

Tasnádi Péter hozzátette, hogy a szűkülő költségvetési forrásokkal és a racionalizálással indokolt lépés hátrányos lenne a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa programra nézve is, hiszen megszüntetné a baranyai megyeszékhely, valamint Európa egyik kiemelkedő kulturális központja, az osztrák főváros közvetlen vasúti kapcsolatát.

Úgy vélte: a járat a nemzetközi forgalomban ugyan nem üzemel gazdaságosan, de a belföldi személyszállításban fontos szerepet tölt be, hiánypótló például a Pécs és Sopron közötti kulturált vasúti közlekedésben.

Az első Corvinus InterCity 2004. december 13-án indult el Bécsből és Sopron, Szombathely, Nagykanizsa, Gyékényes, Kaposvár, valamint Dombóvár érintésével hat és fél óra alatt ért Pécsre.
Kékes Ferenc, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács akkori szocialista elnöke a járat szükségességét a kulturális- és gyógyturizmusban, az oktatásban, valamint a gazdasági életben jelentkező igényekkel magyarázta, egyben reményét fejezte ki, hogy a vonalon számos kiránduló, diák és üzletember választja majd az utazás ezen formáját.

Úgy vélte: a kezdeményezés előnyös Magyarország európai uniós csatlakozása, a nemzetközi és belföldi vasúthálózat fejlesztése, továbbá a Dél-Dunántúl nehézkes közlekedésének javítása szempontjából is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását