2024. május 12. - Pongrác

Kiállítás és kötet Semsey Andor emlékére

Semsey Andor, a bőkezű mecénás születésének 175. és halálának 85. évfordulója alkalmából kiállítás nyílt kedden Budapesten a Magyar Természettudományi Múzeumban (MTTM), ahol bemutatták az emlékére készült kötetet és felavatták a mecénás emléktábláját, val
2008. november 18. kedd 14:40 - Hírextra
A Semsey Andor emlékére szervezett év záróeseményén Matskási István, az MTTM főigazgatója Semsey Andor munkásságáról elmondta: a bőkezű mecénást a nagyközönség kevésbé ismeri, mint a Magyar Nemzeti Múzeum alapítóját, Széchényi Ferencet, holott Semsey többet adott a nemzetnek. A XIX. század végén, a XX. század elején egymillió aranykoronát áldozott birtokai jövedelméből a kultúra és a tudomány támogatására, valamint ásványok és ősmaradványok vásárlására - emelte ki a főigazgató.

Az MTTM épületében a Semsey Andor-terem és a bejáratánál található emléktábla felavatását követően Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója méltatta a Hála József, Papp Gábor és Pozsonyi József szerkesztette Semsey Andor-emlékkötet. A képekben gazdag kötet magát Semseyt is megszólaltatja, így azok is betekintést kaphatnak gondolataiba, megismerhetik tudását és személyiségét, akik eddig kevésbé ismerték.

A Semsey Andor-emlékkiállítás anyagát azokból az ásványokból, meteoritokból és ősmaradványokból állították össze, amelyeket Semsey Andor adományozott a múzeumnak. A kiállítás emellett a mecénás életbe is bepillantást enged.

A Magyar Nemzeti Múzeumból 1870-ben önálló szervezetként kivált az állattár, az ásvány- és kőzettár, valamint a növénytár, és ezekből létrejött a Magyar Természettudományi Múzeum. Az ezt követő időszak az intézmény ugrásszerű fejlődését és gyarapodását eredményezte: a külföldi expedíciók mellett gazdag mecénások révén kiváló gyűjtemények és látványos egyedi tárgyak kerültek a múzeum birtokába. Semsey Andor természettudós, mineralógus hihetetlen bőkezűségének köszönhetően az ásványtár és az őslénytani gyűjtemény Európa egyik leggazdagabbikává vált.

Semsey Andor (1833-1923) ezen kívül nagyon sok pénzt adott a Magyar Állami Földtani Intézet megalapításához, illetve a Magyar Tudományos Akadémia kutatásainak támogatásához, ugyanakkor egy szerényen berendezett kétszobás lakásban élt Budapesten.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását