2024. április 19. - Emma

Így dohányozzá'

Egymilliárdnál több ember életét követelheti a dohányzás a 21. században - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Vagyis annyi ember hal meg világszerte a dohányzás miatt, mint ha a következő száz év során minden 24. percben elsüllyedne egy
2008. november 18. kedd 10:49 - Hírextra
A dohányzás az első számú halálok, amely megelőzhető lenne - figyelmeztetnek szakértők. A leszokás pedig mintha egyre nehezebb lenne: az Egyesült Államokban felmérések szerint a dohányosok háromnegyede szeretne megszabadulni ettől az egészségtelen szokástól, harmaduk már két évtizede - mégsem sikerül.

Pedig több előnnyel jár a leszokás, mint a legtöbben gondolnák. Azt ugyan mindenki tudja, hogy a dohányzás növeli a rák- és szívbetegség kockázatát, de emellett legalább 12 egyéb ok is van arra, hogy elnyomjuk az utolsó cigarettát.

1. A dohányzás rontja az emlékezőtehetséget

Egyre több kutatás vezet arra az eredményre, hogy a dohányzás rontja az emlékezőtehetséget. Az Archives of International Medicine című szaklapban, júniusban jelent meg egy tanulmány, amelynek a szerzői arról számoltak be, hogy a középkorúaknál a dohányzás kapcsolatba hozható a memóriaproblémákkal és a gondolkodási képességek romlásával.

A romlás mértéke csökken azoknál, akik régóta leszoktak a dohányzásról - ezt a kutatók azért tartották fontosnak hangsúlyozni, mert más vizsgálatokból az derül ki, hogy a középkorúaknál kialakult csekély mértékű kognitív romlás is növeli az időskori demencia veszélyét.

A dohányzás pedig egyértelműen rontja a helyzetet, derült ki tavaly, amikor kutatók 19 korábbi vizsgálat eredményét összegezték. Egyértelműen bebizonyosodott, hogy az idős dohányosokat jobban fenyegeti az elbutulás és a kognitív képességek csökkenésének veszélye, mint azokat a kortársaikat, akik soha életükben nem dohányoztak.

2. Cukorbetegséget okozhat

A dohányosoknál 44 százalékkal nagyobb az általában idősebb korban kialakuló 2-es típusú cukorbetegség veszélye, mint a nem dohányzóknál, s az esély még nagyobb azoknál, akik naponta egy csomag cigarettát szívnak el - erre a megállapításra jutottak kutatók, akik 25 vizsgálat eredményét elemezték, és a tapasztalataikról a Journal of American Medical Association című szaklap egyik tavalyi számában számoltak be.

A cikket kísérő szerkesztőségi vezércikkben a kutatók egy döbbenetes becslést is megfogalmaztak: eszerint az Egyesült Államokban az összes 2-es típusú cukorbetegség 12 százalékát okozhatja a dohányzás.

3. Sebezhetőbbé tesz a fertőzésekkel szemben

Az amerikai szövetségi járványügyi tanácsadó testület az idén ősszel először javasolta, hogy minden 19 és 64 év közötti dohányos oltassa be magát pneumococcus fertőzés ellen - egyre több tudományos bizonyíték van ugyanis arra, hogy a baktérium támadásának jobban ki vannak téve a dohányosok. Egyelőre nem tudják megmagyarázni ennek az okát, de arra vannak bizonyítékok, hogy a dohányzás károsítja a légzőszervekben a nyálkahártya-membránokat, amelyek így nem tudják ellátni védőfeladatukat.

Más kutatásokból eredménye azt sugallja, hogy a dohányzás gyengíti az immunrendszert - tette hozzá Pekka Nuorti, a Járványellenőrzési és Megelőzési Központ szakértője.

A fertőzésekkel szemben azonban nem csak maguk a dohányosok sebezhetőbbek, hanem a passzív dohányzásnak kitett gyerekek is - derült ki egy, májusban nyilvánosságra hozott jelentésből. A Tobacco Control című szaklapban megjelent tanulmány szerint elsősorban azok a gyerekek veszélyeztetettek, akik koraszülöttként vagy kis súllyal jöttek világra. A kutatók az után jutottak erre a következtetésre, hogy hétezer kínai kisgyerek egészségi állapotának változását követték 1997 és 2005 között.

4. Impotenciát okozhat

A dohányosok körében magasabb a merevedési zavarokkal küzdő férfiak aránya, mint a nem dohányzók körében - és a veszély annál nagyobb, minél többet szív valaki.

5. Ráncosabb lesz tőle az ember bőre - mindenhol

A dohányzás nem csak az arcbőrt teszi ráncosabbá, hanem a testnek azokat a részeit is, amelyeket ritkán ér nap - így például a belső kart és talán még a feneket is. Erről számoltak be tavaly kutatók az Archives of Dermatology című szaklapban.

6. Sietteti a menopauzát

A dohányzó nőket az átlagnál jobban veszélyezteti a meddőség, és fennáll náluk annak a veszélye is, hogy a többieknél fiatalabb korban esnek át a menopauzán - derült ki két, egymástól független kutatásból, amelyet 2001-ben, illetve 2004-ben végeztek.

Vannak azonban más bizonyítékok is: 2001-ben a Nature Genetics című szaklapban számoltak be kutatók egy állatkísérletről. Ebből kiderült, hogy a dohányfüstben található vegyi anyagok azáltal gyorsítják fel a menopauzát, hogy "megölik" a petesejteket, vagyis csökkentik a petesejt-tartalékot - márpedig ennek nagyságától függ, mikor ér valaki a változó korba. (A nőknek születésükkor mintegy egymillió petesejtjük van, ez fogy el a menopauzáig.)

S ami még aggasztóbb: azok a nők, akik a terhesség alatt dohányoznak, nem csupán a saját jövőbeni termékenységüket veszélyeztetik, hanem lánymagzataikét is. Ezt egérkísérletekkel bizonyították be.

7. Rontja a látást

Több kutatás is egyértelmű kapcsolatot fedezett fel a dohányzás és a szembetegségek kialakulása között; különösen az öregedéssel járó, makuláris degeneráció (a látóideg vagy a retinán lévő makula, az éleslátás helyének károsodása) hozható összefüggésbe vele. Az Eye című szaklapban 2005-ben megjelent tanulmányból, amelynek szerzői 17 kutatás eredményét elemezték, kiderült, hogy a dohányosok körében két-háromszor nagyobb a kór kialakulásának veszélye, mint azoknál, akik soha nem dohányoztak.

8. Tönkreteszi a csontokat

A dohányzás gyengíti csontrendszert és komoly veszélyfaktor a csontritkulás kialakulása szempontjából - állítják amerikai szakértők. Bebizonyosodott, hogy a dohányzás hatására csökkent a csontok sűrűsége a változó koron átesett nőknél, és mindkét nemnél növeli a combnyaktörés veszélyét. A dohányosok törött csontjai ráadásul gyakran lassabban forrnak össze, és a sérült szövetek is nehezebben gyógyulnak, mint a nem dohányzókéi.

9. Károsítja az emésztőszerveket

A cigarettafüst károsíthatja a belső szerveket: gyomorégést, fekélyt és akár még epekövet is okozhat. A dohányosok - még a leszokás után is - nagyobb eséllyel kapnak Crohn-betegséget; ez az emésztőrendszert érintő gyulladásos kór, amely fájdalmas és hasmenéssel jár.

10. Alvási zavarokhoz vezethet

A dohányosok körében négyszer magasabb azoknak az aránya, akik nem tudják kialudni magukat éjszakánként - derült ki a Chest című szaklap februári számában megjelent tanulmányból. A kutatók szerint ennek a nikotin lehet az oka. Az ugyanis stimulátor, ami kétféleképpen is hat a dohányosok szervezetére: egyrészt nehezebbé teszi az elalvást, másrészt elvonási tüneteket okoz éjszakánként. Az pedig köztudomású, hogy az alváshiány különböző egészségügyi problémákat okoz.

11. Megrövidíti az életet és rontja a minőségét

Azok a férfiak, akik soha életükben nem dohányoztak, átlagosan tíz évvel élnek tovább, mint az erős dohányosok. Ráadásul jobb az életminőségük is ezekben az extra években - erre a következtetésre jutottak finn tudósok egy harminc évig tartó, 1600 férfi bevonásával végzett vizsgálat eredményeként.

12. Többféle rákot okoz!

A dohány rágása és szívása nem csupán a tüdőrák kialakulásával hozható összefüggésbe, bár kétségkívül ezt, valamint hörgőrákot okoz elsősorban. A dohányzást összefüggésbe hozták azonban a gyomor, a hasnyálmirigy, a vese, a húgyhólyag és a nyak rákos megbetegedésével is.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását