2024. május 6. - Ivett, Frida

Gyenesei és Demszky karöltve

Az önkormányzati rendszer átalakítása volt a fő téma Gyenesei István önkormányzati miniszter és Demszky Gábor főpolgármester keddi találkozóján, Budapesten. Demszky Gábor a megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón azt mondta: 130 milliárd forintot lehe
2008. november 18. kedd 19:55 - Hírextra
Jelenleg 26 ezer képviselő van az országban, s egy képviselő 10 millió forintba kerül - tette hozzá.
A főpolgármester kiemelte, hogy amíg a 10 milliós lakosú New Yorkban 51, addig Budapesten 676 képviselő dolgozik. Kitért arra: még 1994-ben a Fővárosi Közgyűlés 88-ról 66-ra csökkentette a létszámát, és tapasztalataik szerint így hatékonyabban működik a testület.

Demszky Gábor hozzátette, kétharmados törvényt kellene módosítani ahhoz, hogy a reformot végrehajtsák, és a következő választási ciklusban már az új rendszer szerint lehetne önkormányzati képviselőket választani. Szerinte ehhez a pártok részéről önmérséklet, a képviselők részéről pedig lemondás szükséges. Hangsúlyozta, hogy a reform ellentétes a pártérdekekkel, de a rendszer "érett" a módosításra, s a gazdasági válság kikényszerítheti az ilyen típusú változtatásokat.

Gyenesei István közlése szerint az önkormányzati képviselők számának 10 százalékos csökkentésével 20-26 milliárd forint lehetne a megtakarítás. A miniszter kiemelte, hogy óriási tartalék van az önkormányzatokban. Ezt azzal támasztotta alá, hogy sok olyan körjegyzőség van, amely ezer embernél kevesebbet fog össze, és száz feletti azon önálló önkormányzatok száma, amelyek ezer főnél kisebb településeken működnek.

Mint mondta, az önkormányzati struktúrát, a hatásköriséget, a forráselosztást végiggondoló, alapvetően megváltoztató, az igényeknek, a kihívásoknak jobban megfelelő rendszer kidolgozása közös érdek lehet.

A fővárosi önkormányzat átalakításával kapcsolatban úgy fogalmazott: a városvezetésnek kell "kiizzadnia" azt, hogyan változtat a működésen, ezt senki nem fogja megmondani.

"Itt is működik az a józan ésszel végiggondolt praktikus szemlélet, hogy hogyan lehetne hatékonyabban és hogyan lehetne olcsóbban (...) és jobban működtetni a fővárost" - tette hozzá.
A tárcavezető közölte: egy krízisnek hozadéka is lehet, amely jelen esetben az, hogy a szakma és a politika képes ugyanarról ugyanazt mondani. Álláspontja szerint most mást mondanak a két terület szakemberei.

Gyenesei István és Demszky Gábor a megbeszélésen egyetértett abban: amíg esély látszik arra, hogy Budapest olimpiát rendezzen, addig támogatni kell a projektet. Demszky Gábor a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy ehhez a pártok részéről konszenzusra van szükség már az előkészítés során is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását