2024. május 5. - Györgyi

Az ORTT 2009-es büdzséje

Komoly vitákat váltott ki az Országos Rádió és Televízió Testület jövő évi költségvetése az illetékes országgyűlési bizottságokban - mondta Varga Zoltán, a költségvetési bizottság szocialista előadója kedden, az ORTT 2009-es költségvetéséről szóló javasla
2008. november 18. kedd 20:10 - Hírextra
A javaslat szerint az ORTT 2009-es bevételi és kiadási főösszege több mint 1,5 milliárd forintban fog realizálódni, a testület költségvetésen kívüli, ORTT-kezelésű bevételi és kiadási előirányzata pedig 6,3 milliárd forint - mondta Varga Zoltán expozéjában.

A Műsorszolgáltatói Alap bevételi és kiadási oldalon is mintegy 31,2 milliárd forinttal számolhat - tette hozzá.A politikus kiemelte, hogy a költségvetési javaslat komoly vitákon ment át a költségvetési és a kulturális bizottságban.

Borsos József, a bizottság fideszes tagja a testület kisebbségi véleményét ismertetve kiemelte, hogy pártja azért nem támogatta a javaslatot, mert alkotmánysértő. Ugyanis egy kétharmados törvényben szabályozott költségvetést feles törvénnyel kíván felülírni, ráadásul az ORTT-nek olyan jogosultságokat ad, amelyek alapján a testület saját döntése alapján csoportosíthat át összegeket, és eltérhet a kétharmados törvényben meghatározottaktól - tette hozzá.

Pettkó András (MDF) felszólalása elején kiemelte, hogy az elmúlt 5-6 évben mindig jelen volt az ORTT képviselője a költségvetési törvényjavaslat vitája alatt, ám most hiányzik. Hozzátette: ezt annak tudja be, hogy egy órával korábban kezdték tárgyalni a törvényjavaslatot. (Wéber János, az ORTT tagja Pettkó András felszólalása közben megérkezett a terembe.)

Pettkó András úgy látja, hogy a testület kiadási és bevételi főösszegei hasonlóan alakulnak, mint a korábbi években.Mint mondta, az elmúlt években számos feladat került át a hírközlési hatósághoz, ám jó néhány többletfeladat is megjelent az ORTT műsorszolgáltatási igazgatóságán. Közölte: az egyik legnagyobb kérdés az ORTT működésével kapcsolatban, hogy milyen formában és hatékonysággal valósul meg a mai magyar médiafinanszírozás alapkoncepciója.

A kiskorúak védelme kapcsán közölte, hogy helyes irányba indult el az ORTT, de nem biztos, hogy teljes mértékben elérték a fogyasztók által megkívánt állapotot.

A költségvetés főösszegei kielégítőek, és egy ha nem is mindig hatékony, de működő rendszer képét mutatja - mondta Pettkó András, hangsúlyozva, hogy szükség van a médiahatóságra.
Varga Zoltán (MSZP) hangsúlyozta: a költségvetési bizottság az ORTT vezetőivel közösen készítette el a benyújtott javaslatot.

Szólt arról, hogy az Állami Számvevőszék rendben találta az ORTT ügyeit. Ahhoz, hogy a médiatörvény megváltozzon, az öt pártnak kell megegyeznie - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy kötelezettségük van arra, hogy ezt jövő év végéig megtegyék.

Varga Zoltán azt kérte a képviselőktől, hogy szavazzák meg a törvényt.Az elnöklő Harrach Péter az általános vitát lezárta, és mivel módosító indítvány nem érkezett a javaslathoz, a Ház a következő ülésén dönt elfogadásáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását