2024. május 17. - Paszkál

Gyurcsány vegyes érzésekről számolt be

Gyurcsány Ferencnek vegyesek az érzései az egyeztetéssel kapcsolatban. Szerinte erőteljesen és határozottan képviselték a határon túli magyar közösség, illetve a két nemzet együttes érdekeit a megbeszéléseken.
2008. november 15. szombat 15:29 - Hírextra
Gyurcsány Ferenc tájékoztatta Sólyom László köztársasági elnököt a magyar-szlovák kormányfői találkozón elhangzottakról és a tapasztalatokról. Erről a miniszterelnök nyilatkozott az MTI-nek szombaton kora délután Révkomáromban.

A magyar álláspont kezdeményező volt, és nem hárított minden felelősséget a szlovák partnerre - hangoztatta Gyurcsány. A miniszterelnök beszámolt arról is, hogy a tanácskozás után a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) vezetőivel is találkozott, és tájékoztatta őket az elhangzottakról.



Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök a közös nyilatkozatot írt alá a szélsőséges megnyilvánulások visszaszorításáról, valamint a kisebbségek védelméről szombaton Révkomáromban.

Négypontos nyilatkozat

Négypontos közös nyilatkozatot fogadott el Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák kormányfő szombaton Révkomáromban. A nyilatkozat aláírói sürgetik a szélsőséges megnyilvánulások és ideológiák elleni fellépést, valamint kiállnak a nemzeti kisebbségek kulturális és etnikai önazonosságának megőrzése mellett.

Szlovákia számára elfogadhatatlan a fasizmus és a szélsőséges eszmék exportja Magyarországról - jelentette ki a szlovák miniszterelnök szombaton Révkomáromban a magyar-szlovák kormányfői találkozó utáni sajtóértekezleten.



Robert Fico kormányfő felkérte Gyurcsány Ferencet, hogy Magyarország segítsen a probléma megoldásában. Leszögezte: ha valaki Szlovákiában magyar zászlót égetne, azt börtönbe zárnák.

Gyurcsány: nem kielégítő a válasz

Magyarországot nem elégíti Robert Fico válasza a Dunaszerdahelyen történtekkel kapcsolatban, és továbbra is úgy gondolja, nincs bizonyíték arra, hogy a rendőrségi fellépés jogszerű és arányos volt a november 1-jei futballmérkőzésen – mondta Gyurcsány Ferenc a találkozó után.

A magyar miniszterelnök hat javaslatot tett Ficónak, többek közt az anyanyelvi oktatásról. Kezdeményezte, hogy a kisebbségek kezeléséről, jogairól szülessen kódex, és a felmerülő jogsértéseket közös vizsgálattal tisztázzák. Kérte, a szlovák nemzetgyűléstől, hogy fontolja meg nemzeti és kisebbségi parlamenti biztos megválasztását, és függessze fel, majd a vonja vissza a magyar nemzeti jelképek használatát tiltó rendelkezést.



Gyurcsány budapesti találkozót javasolt

A magyar kormányfő azt javasolta szlovák kollégájának, hogy 2009 első felében találkozzanak újra, Budapesten. Gyurcsány Ferenc ezt a szombati révkomáromi sajtótájékoztatót végén jelentette be, miközben kezet fogott Ficóval. Gyurcsány arra a kérdésre, hogy előremutatónak ítéli-e a megbeszélést, azt válaszolta, most már jobban ismerik egymás álláspontját. Arra a kérdésre, hogy a Dunaszerdahelyen történtek ügyében tesz-e további lépéseket a magyar kormány, úgy felelt: ezen még gondolkodni kell.

Fotó: Fejér Bálint
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását