2024. május 3. - Tímea, Irma

Ünnepelt a Hadtörténeti Múzeum

Fennállásának 90. évfordulóját ünnepelte a Hadtörténeti Intézet és Múzeum pénteken, amelynek alkalmából megnyitották új, az első világháborút bemutató állandó kiállításukat és ünnepi állománygyűlést tartottak.
2008. november 14. péntek 11:52 - Hírextra
A Budai Várban található épületben tartott ünnepségben részt vett Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Havril András vezérezredes, vezérkari főnök és Holló József altábornagy, a múzeum főigazgatója.

Szekeres Imre beszédében hangsúlyozta, hogy az első világháborúban élték át az emberek először a világégést, és bár sokan ünnepeltek, amikor kitört, még többen ünnepeltek akkor, amikor véget ért. Egy ilyen háború után alapították meg 1918-ban a hadtörténeti intézetet, amelyet a honvédelmi miniszter olyan háznak nevezett, ahol "rendbe tudjuk tenni saját múltunkat".

A múzeum új állandó kiállítást nyitott az évforduló alkalmából "A nagy háború - mire a falevelek lehullanak - lehullottak..." címmel, amely a háborút a katona szemszögéből mutatja be. A kiállítás egyebek között fotók, plakátok és makettek segítségével ismerteti a front mindennapjait. Az érdeklődők láthatják a katonák által a harcok szünetében készített tárgyakat is, például egy dohánytartó dobozt, egy lőszerből szerkesztett vázát és egy karkötőt.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum Európában egyedülálló, feladata a katonai, hadtörténeti nemzeti múlt feltárása, kutatása, a tárgyi és írásos emlékek megőrzése és azok bemutatása Magyarországon és külföldön.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását