2024. április 28. - Valéria

Megvannak a Mars expedició szimulálásának résztvevői

A moszkvai orvostudományi intézetben lezárult az európai jelöltek válogatása a Marsra vezető expedíció 105 naposra tervezett szimulálásához - közölte az Orosz Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Intézete, ahol a kísérlet zajlik majd.
2008. november 14. péntek 14:23 - Hírextra
A Belgiumból, Dániából, Franciaországból, Németországból és Svédországból érkezett nyolc 28-39 éves férfi alapos orvosi vizsgálaton esett át, és közülük választják majd ki december közepén azt a kettőt, aki négy orosz önkéntessel együtt részt vesz a kísérletben.

A 105 naposra tervezett "expedíciót" az ESA európai űrügynökség űrrepülési osztályának közreműködésével a moszkvai Orvosbiológiai Intézetben márciusban kezdik majd meg. Az "űrutasok" az intézet területén lévő zárt komplexumban, szimulációk segítségével tapasztalják majd meg a Marsra vezető út nehézségeit.

Egy előző, rövidebb kísérlet után ez a második lesz, de 2009 végére terveznek egy 520 naposat is, amelyen azonban már másokból áll majd az "űrhajó" személyzete.

A Mars-500 elnevezésű teljes projekt célja, hogy tapasztalatokat szerezzenek az űrhajósok felkészítéséhez a majdan a Marsra vezető űrutazásra. Sok más mellett fel akarják mérni, milyen hatással van az emberekre lélektani és fiziológiai szempontból a tartós elszigeteltség, zárt térben való tartózkodás és stressz.

Vizsgálják például azt, hogyan tudnak az űrhajósok ilyen körülmények között aludni, hogy alakul hangulatuk, hogy működik hormonális és immunrendszerük, mennyire hatékonyan használja fel szervezetük az élelmiszeradagokat, és hogyan alakulnak csoporton belüli viszonyaik - vagyis hogyan tűrik egymást.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását