2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Provokatív cikk a találkozóról

Provokatív jellegűnek és sértőnek minősítette Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára a Le Nouvel Observateur című francia lapban Nicolas Sarkozy francia államfő, valamint Dmitrij Medvegyev orosz elnök és Vlagyimir Putyin miniszterelnök augusztusi találkozój
2008. november 14. péntek 17:57 - Hírextra
A pénteken Nizzában megkezdődött orosz-EU csúcs előestéjén a lap Sarkozy egyik munkatársára hivatkozva azt állította, hogy Putyin a kaukázusi konfliktus kapcsán tartott augusztusi találkozón Mihail Szaakasvili grúz elnökről azt mondta volna: "Felakasztom a tojásainál fogva, miért ne, az amerikaiak megtették Szaddám Huszeinnel".

A lap azt is írta, hogy a francia elnök a szeptember 9-i tárgyaláson nyomást gyakorolt Medvegyevre a dél-oszétiai hatpontos rendezési terv kidolgozása során, amikor egy kulcsmondat ügyében nem tudta meggyőzni az orosz elnököt. A lap szerint Sarkozy azt mondta: ha Medvegyev nem enged, ő nem tudja megakadályozni, hogy az európai államok szankciókat hirdessenek Oroszország ellen, s javasolta Medvegyevnek, hogy ha nem akar kirekesztetté válni, engedjen a kérdésben.

Peszkov nem tagadta, hogy a háromoldalú megbeszélésen kemény kijelentések hangzottak el Szaakasviliről a Dél-Oszétia elleni grúz agresszió kapcsán, de az idézet közlése "mégiscsak csodálkozást kelt, különösen, mivel az elnök munkatársára hivatkozik" - mondta.

"Ami a cikkben szereplő többi sértést illeti, azok provokatív jellegűek, különösen, ha tekintetbe vesszük megjelenésük időzítését, és csak annyit érdemes elmondani róluk: minden alapvető külpolitikai döntést az elnök, vagyis Dmitrij Medvegyev hoz meg. Vlagyimir Putyin kormányfő és a tisztségével járó feladatokkal foglalkozik.

Arra a kérdésre, hogy szándékoznak-e a cikkel kapcsolatos orosz álláspontot Párizs tudomására hozni, Peszkov csupán annyit mondott: "Mindent a maga idejében..."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását