2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Több, mint húszezer kémény életveszélyes

Mintegy 23 ezer kémény életveszélyes Budapesten, és több tízezret nem tudnak a kéményseprők megvizsgálni, mert a lakók nem engedik be őket; ennek ellenére évről évre kevesebb a halálos baleset - mondta Majoros Béla, a Főkétüsz Kft. műszaki ellenőre csütör
2008. november 13. csütörtök 16:05 - Hírextra
Az egyik Andrássy úti ház tetején tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a fővárosban egymillió kémény van, ebből 23 ezer az, amelynek a felújítását nem lehet tovább halogatni, mert életveszélyessé váltak. Ennek ellenére ebben a fűtési szezonban még nem volt a kéményekkel kapcsolatos halálos baleset, sőt évről évre kevesebb a tragédia országos és fővárosi szinten egyaránt, ami európai viszonylatban is alacsony - mondta Majoros Béla. Ezt azzal indokolta, hogy az emberek belátták, a kémény "veszélyes üzem".

A fővárosi kéményekről szólva a műszaki ellenőr elmondta, hogy a legtöbb nincsen "tragikus" állapotban, de jellemző hibájuk a gyenge belső falazat és a rossz statikai állapot. Kiemelte: az emberek azzal tehetik a legtöbbet a biztonságukért, ha beengedik a lakásba a kéményseprőket, hogy el tudják végezni az ellenőrzést. Évente több tízezer lakásba nem tudnak bejutni, ezért nem tudják a kéményeket megvizsgálni, pedig érkezésük előtt nyolc nappal értesítik a lakókat és pótidőpontot is biztosítanak - mondta.

A leggyakoribb gond Majoros Béla szerint az égéstermékek visszaszivárgása, ezért a Főkétüsz azt ajánlja, hogy jelzőberendezést telepítsenek a lakásba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását