2024. április 19. - Emma

Káosz a rabosított újságíró körül

Tiltakozik az RTL Klub munkatársának rabosítása ellen a Freedom House Europe, a Független Médiaközpont, a Gőbölyös Soma Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Transparency International Magyarország - a szervezetek erről közös közleményben
2008. november 12. szerda 12:45 - Hírextra
Véleményük szerint "rossz üzenetet hordoz", hogy olyan emberrel szemben használják a büntetőjog eszközét, aki éppen a káros folyamatokat akarta bemutatni a nyilvánosságnak.
Felhívták a figyelmet arra, hogy büntetőjogi rendszer és a büntetőeljárások általánosságban a társadalom védelmét szolgálják, a társadalomra veszélyes és káros cselekményeket vagy mulasztásokat hivatottak büntetni. Hozzátették: káros és rossz üzenetet hordoz az, hogy "a büntetőeljárás eszközét olyan ember ellen használják, aki nem kívánt kárt okozni a társadalomnak, hanem tevékenysége kifejezetten arra irányult, hogy káros folyamatokat mutasson be a nyilvánosságnak, és leleplezze a közokirat-hamisítókat".

A korrupció elleni harc hazai helyzete szempontjából pedig jelzés értékűnek tartják, hogy "az újságíró rabosítására és büntetőeljárásba vonására ugyanaznap kerül sor, amikor a kormány egy illetékese, Kondorosi Ferenc kormánybiztos egy új, korrupcióellenes jogszabály tervezése kapcsán bejelentette, hogy +a korrupció felfedőit védelemben kell részesíteni+".

Felhívják a jogalkalmazókat arra, hogy "amennyiben problémát észlelnek a korrupciós cselekményeket leleplező újságírókkal vagy a társadalmilag hasznos tevékenységükkel formálisan jogsértést megvalósítókkal kapcsolatban", haladéktalanul jelezzék ezeket a kérdéseket a jogalkotóknak, és kezdeményezzenek jogszabály-változtatásokat.

"Ellenkező esetben a Magyarországon amúgy is gyenge lábakon álló oknyomozó újságírás véglegesen ellehetetlenülhet, tovább gyengítve a szólás- és információszabadság alkotmányos alapelveinek érvényesülését, amely végső soron a demokratikus intézményrendszerbe vetett állampolgári bizalmat rendítheti meg" - írták.

Az RTL Klub riporterét - aki az uniós, mozgássérülteknek kiállított parkolóigazolványok hamisításáról készített riportot még az év elején - kedden rabosították a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. Az újságíró a februárban sugárzott riport elkészítése előtt több alkalommal felvette a kapcsolatot a rendőrséggel. Azt követően több hónapos előkészület után talált közvetítőt, akinek a segítségével egy önkormányzati ügyintéző kiadta neki a hamis igazolványt. Az újságíró még a riport közlése előtt feljelentést tett az ügyben, hamis igazolványát és a riporttal kapcsolatos dokumentumait, rejtett kamerás felvételeit átadta a rendőrségnek.

Az ügyben vesztegetés miatt rendelt el nyomozást a rendőrség ismeretlen tettesek ellen január 30-án. A riportert előbb tanúként hallgatták meg, majd a múlt héten gyanúsítottként, erre a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) keddi közlése szerint az ügyészség utasította őket. A Fővárosi Főügyészség szerint azonban a BRFK saját hatáskörében döntött így.

A Fidesz Draskovics Tibor rendészeti miniszterhez fordult az ügyben. Szijjártó Péter szóvivő a többi között arra vár választ, mi indokolta a riporter elleni eljárást, s a hatóságok az eset összes körülményét mérlegelve méltányosan jártak-e el. Arra is kíváncsi, a miniszter kíván-e valamilyen intézkedést tenni azért, hogy a rendőrség orvosolja "a szakma és a közvélemény igazságérzetét bántó eljárását", és milyen elégtételt kíván adni "a hatóságok munkáját segítő, a rendőrség által ártatlanul meghurcolt riporternek".

A minisztériumtól az MTI szerdán azt a tájékoztatást kapta, hogy Draskovics Tibor kedd óta háromnapos külföldi úton tartózkodik, hazatérése után foglalkozik az üggyel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását