2024. április 23. - Béla

A gazdasági csúcsról

A parlamenti pártok elnökei közül csak a kezdeményező Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, szocialista pártelnök vesz részt a csütörtöki gazdasági csúcson: az ellenzéki pártok elnökei előre jelezték távolmaradásukat.
2008. november 12. szerda 19:12 - Hírextra
A gazdasági csúcsnak a parlament gazdasági bizottságának kibővített ülése ad teret: a várhatóan négy-ötórás megbeszélésre félszáz résztvevő érkezik a Parlamentbe. A csúcsra meghívót kaptak a parlamenti pártok elnökei, frakcióvezetői, a kormány két tagja, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Veres János pénzügyminiszter, az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) mindkét oldala, a kamarák képviselő, az Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék és a Magyar Bankszövetség.

A rendezvény rövid megnyitóval kezdődik, majd Bajnai Gordon 30 percben ismerteti a kormány javaslatait. Ezt követően a pártelnökök és frakcióvezetők együtt tíz-tíz percben szólalhatnak fel, majd minden meghívott öt-öt percet beszélhet.

A kormány négy témakörre épülő kerettervet ajánl megvitatásra a gazdasági csúcsnak: a gazdaság finanszírozási helyzetének megoldását, különös tekintettel a kis- és középvállalkozásokra; az export- és a hazai piacok szűküléséből fakadó keresletcsökkenés ellensúlyozását; a munkahelyek megtartásának eszközeit; valamint a versenyképesség kérdését.
A kabinet a társadalmi és politikai partnerektől is azt várja, hogy mutassák be saját javaslataikat ezekben a témákban.

Az ellenzéki pártok bejelentették: javaslatokat visznek a gazdasági csúcsra.A Fidesz hétpontos gazdaságélénkítő programra tesz majd javaslatot. Ennek elemei: piac-, jövedelem- és beruházás bővítés, bizonyos vállalati szektorok feltőkésítése; uniós források átcsoportosítása közvetlen gazdaságfejlesztésre; célzott adó- és járulékcsökkentés; energiatakarékossági program; mezőgazdasági és élelmiszerprogram; építőipari program; bürokráciacsökkentő program.
A KDNP adóátrendezést, adócsökkentést javasol majd.

Az MDF felkéri a kormányt, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az Európai Unióval, valamint az EU-országok államfőivel Magyarországnak az eurózónához való csatlakozása ügyében, és szorgalmazza: minél előbb induljon erről a témáról ötpárti megbeszélés.

Az SZDSZ a Válságból lehetőség című liberális vitairatot viszi a gazdasági csúcsra. Csomagjuk öt alapvető javaslatot tartalmaz a kialakult helyzet kezelésére, amiben szerepelnek a válságkezelés azonnali lépései, az euró bevezetését tartalmazó konjunktúracsomag, egy adócsomag, a felelősség és az átláthatóság kérdései, valamint az állami és önkormányzati reformcsomag.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök november 3-án a parlamentben javasolta gazdasági csúcsértekezlet összehívását, kezdeményezve: a parlament gazdasági bizottságának keretei között egyeztessék a gazdaság válság hatásainak csökkentéséről szóló programokat és készítsék elő a szükséges döntéseket.

A kormány alapjavaslatként 1000 milliárd forintos válságkezelő-, gazdaságélénkítő csomagot mutat be, és azt kéri a társadalmi és politikai partnerektől, ők is mutassák be saját javaslataikat.
"Több szem többet lát, több akarat együttesen erősebb lehet, nekünk nem esik le a gyűrű az ujjunkról, ha ki fog derülni, hogy bármelyik pártnak, társadalmi partnernek van olyan javaslata, amely megvalósítható, és jobb, mint a miénk" - mondta november 3-án Gyurcsány Ferenc.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását