2024. május 18. - Erik, Alexandra

Dagad a kínai malacpersely

Kínának több mint másfél ezer milliárd dolláros devizakészlete van. A legnagyobb európai hitelminősítő szerint Kína tágabb értelemben vett külső készleteinek bruttó értéke 2006 végén elérte az 1550 milliárd dollárt.
2007. március 20. kedd 13:52 - Hírextra
A Fitch a külső készletekbe beleszámítja a hivatalos devizatartalékot, a külföldön végrehajtott közvetlen befektetéseket, a külföldi bankokban lévő betétállományt, a portfolió-befektetéseket és a nem rezidens befektetőknek nyújtott hiteleket. A bruttó devizakészlet-állomány törzsét az 1,07 milliárd dolláros hivatalos állami devizatartalék adja, ami a legnagyobb a világon.

A hitelminősítő szerint Kína az egyetlen az általa besorolással ellátott szuverén adósok között, amelynek devizatartaléka meghaladja az ezer milliárd dollárt, jóllehet sok szuverén adósnak a lehető legmagasabb, "AAA" adóskockázati osztályzata van (Kína szuverén devizaadósi besorolása "A" a Fitch listáján, felminősítést valószínűsítő pozitív kilátással).

A Fitch elemzése szerint Kínában a devizakészletek zömét az állam ellenőrzi, ami javítja az ország nettó külső fizetési pozícióját, és jelentősen alátámasztja a szuverén adóskockázati besorolást. A tavalyi év végén 350 milliárd dollár névértékű amerikai kincstárjegy volt kínai tulajdonban, és a hitelminősítő becslése szerint további 230 milliárd dollárra tehető a kínai kézen lévő egyéb amerikai adósság.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását