2023. december 10. - Judit

A "becsületbűntettek" nem magyarázhatók múltbéli hagyományokkal

Az úgynevezett "becsületbűntettek", amelyeknek rendszerint nők az áldozatai, nem igazolhatók semmiféle kulturális hagyománnyal, hanem az emberi jogok súlyos megsértését jelentik - szögezte le szerdán közzétett éves jelentésében a világ népességének állapo
2008. november 12. szerda 18:13 - Hírextra
"A kulturális fejlődés ugyanolyan jog, mint a gazdasági vagy szociális fejlődésre való jog, ezért a különböző kulturális megközelítéseket tiszteletben kell tartani. Ez azonban nem jelentheti ártalmas hagyományok szentesítését vagy éppen azt, hogy elnézik az emberi jogok megsértését."

A jelentés rámutat: "Bizonyos társadalmakban az a felfogás uralkodik, hogy a férfiak becsülete attól függ, milyen ellenőrzést gyakorolnak a nők fölött, különösen szexualitásuk vonatkozásában". Egy nőt ezekben a közösségekben "megfoszthatnak becsületétől, ha házasságon kívüli kapcsolatot tart fenn, különélést vagy válást kezdeményez, vagy ha nemi erőszak áldozatává vált".

"Mivel egyes személyek a vallást parancsnak tekintik, a vallásra való téves hivatkozás ártalmas magatartások, vagy akár bűnök igazolására is szolgálhat. Ezért bizonyos társadalmakban a becsületbűntettekre és a szerelemféltő bűntettekre úgy tekintenek, mintha azokat a vallás igazolná" - mutat rá az UNFPA tanulmánya, amely a közvéleményformálók és a politikai felelősök összefogását sürgeti az elítélendő gyakorlat megváltoztatása érdekében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását