2024. április 23. - Béla

Magyar kislány zenei sikere

A 11 éves magyar Olasz Flóra hárfás nyerte el a Moszkvai IX. Diótörő zenei verseny III. díját a húros kategóriában hétfőn későn este a híres Csajkovszkij teremben rendezett döntőn.
2008. november 11. kedd 09:27 - Hírextra
Flóra édesanyja, Dr. Olaszné Dr. Füzesi Helga az MTI-nek elmondta: ő akarta, hogy kislánya éppen hárfázni tanuljon. A család Szegeden él, s Flóra most már a Király Kőnig Péter Zeneiskolába jár, de hárfázni a konzervatóriumban, Natalja Gorbunovánál tanul.

Flóra, a versenyző különösebb izgalom nélkül nyilatkozott. Nem csinált titkot belőle, hogy eleinte utálta a hárfázást, de azt mondta, most már nagyon szereti. Arra a kérdésre, hogy ezt választja-e majdani hivatásának, nem tudott egészen határozott választ adni, de úgy vélte, valószínűleg igen.

Büszkén mondta, hogy ez már az ötödik zenei verseny, amelyen indult. Kilenc éves volt, amikor Walesben szerepelt, de ott még nem nyert díjat. Később a franciaországi Lille-ben már harmadik, majd Madridban második helyezett lett. Lelkes édesanyja és tanárnője közreműködésével idén már Szegeden is rendeztek egy versenyt, s ott az első díjat nyerte el.

Flóra kísérői elmondták: a magyar versenyző és mamája nem kicsit lepődött meg, amikor a kis versenyzőket kísérő Állami Akadémiai Szimfonikus Zenekar, az ország egyik első zenekara orosz karmestere magyarul szólt hozzá. Kiderült: az együttes művészeti vezetője Mark Gorenstein, aki a nyolcvanas években néhány évig a Budapest MÁV szimfonikus zenekar vezető karmestere volt, akkor tanult meg valamennyire magyarul.

A versenyt a Kultúra orosz tévéadó írja ki 14 év alatti gyerekeknek, s a kis muzsikusok fúvós, ütős, vonós és zongora kategóriában mérik össze tudásukat.Idén 143 versenyző indult 11 országból, de egy francia, egy koreai és a magyar versenyző kivételével mindannyian Oroszországból, illetve a volt Szovjetunió területéről érkeztek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását