2024. május 12. - Pongrác

Az SZDSZ elítéli az egyenruhás demonstrációt

A szabad demokraták elítélik és felelőtlen provokációnak tartják a Nemzeti Őrseregnek a szlovákiai Királyhelmecen tartott szombati egyenruhás demonstrációját. Szent-Iványi István az SZDSZ külügyi kabinetje vezetője az MTI-nek küldött közleményében azt írt
2008. november 9. vasárnap 19:16 - Hírextra
Szent-Iványi István, aki egyben az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke, úgy látja, a történtek elterelik a figyelmet a valódi problémákról, a szlovákiai magyarság ellen elkövetett jogsértésekről, hiteltelenítik azoknak az erőfeszítéseit, akik a tényleges problémákra hívják fel a figyelmet és a kisebbség védelmében lépnek fel.

Ez az akció nem a magyarságnak, hanem a sajnálatosan szlovákiai állami szinten is megjelenő szélsőségeknek nyújt hatékony segítséget - figyelmeztetett a liberális politikus.
Az SZDSZ külügyi kabinetje vezetője szerint a felelős magyar politikusoknak nyilvánvalóvá kell tenniük, hogy semmilyen közösséget nem vállalnak a provokátorokkal, fellépnek ellenük, mert csak így maradhat hiteles a szlovákiai szélsőségekkel szembeni fellépésük.

A szlovák rendőrség vasárnapra virradóra engedte el a nyíregyházi Nemzeti Őrsereg 28 tagját, akit tiltott önkényuralmi jelképek viselése és az emberi szabadságjogok elleni propaganda gyanújával állított elő szombaton Királyhelmecen.

Szerencsés János kassai magyar főkonzul az MTI pozsonyi tudósítójának azt mondta: a kassai megyei rendőrfőkapitánytól vasárnap délelőtt kapott hivatalos tájékoztatást, miszerint az előállított magyar állampolgárokat kihallgatták, és bűnvádi eljárást indítottak ellenük.

A 41 Magyarországról Királyhelmecre érkezett személy közül 28-an viseltek egyenruhát. Mindnyájan a Felvidék 1938-as visszacsatolásának évfordulóján akartak a határhoz közeli kisvárosban megkoszorúzni két világháborús emlékművet, de mert a szándékukról előre nem tettek bejelentést, a szlovák rendőrség az egyenruhás személyeket előállította.

Robert Fico szlovák kormányfő a belügyminisztere és a külügyminisztere társaságában szombat este rendkívüli sajtótájékoztatón emelte fel a szavát az ellen, hogy a független Szlovákia területén "egyenruhás magyar nácik" népszerűsítsék az eszméiket. Robert Kalinák belügyminiszter szerint a 28 személy "a Szálasi-féle náci egyenruha másolatát" öltötte magára. Ján Kubis külügyminiszter közölte az újságírókkal, hogy a királyhelmeci eseményt követően telefonon beszélt Göncz Kinga magyar külügyminiszterrel, akinek értésére hozta a hasonló fellépéseket elutasító szlovák álláspontot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sharapova2008
2008. november 9. 19:47
Na mi van SZDSZ? Nem szabad a "gyűlöletbeszédet" jogilag korlátozni,mert az a "szólásszabadság korlátozása"?.Ide vezetett a neoliberalizmustok:Hitler sem a gázkamrákkal kezdte a náci rémuralmat.hanem a Mein Kampf szelleme "behatolt a tömegekbe" és "ott anyagi erővé vált",eredmény lett a világégés...Ostoba egy párt vagytok!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását