2024. április 26. - Ervin

Nagyszabású árverés

Félezernyi tételből alig valami maradt vissza a Krisztina Antikvárium szombati aukcióján. Mindjárt az első tételt (Ábel Péter: Úttörővasút - ifjúsági regény, 1949.) három és félszeres áron vették meg, és az ilyen vagy még magasabb licitemelkedés végig j
2008. november 8. szombat 19:29 - Hírextra
Arany János Összes munkái nyolc kötetben produkálta az első 100 ezer forint feletti leütést: 60 ezer forintra tartották, és 130 ezer forintért vitték el.

Félmillió forintnál többet, 600 ezer forintot, az árverés legmagasabb árát fizette egy kitartó gyűjtő egy Klasszikus Arany ó-és új-szövetségi Bibliáért. Az 1897-ben kiadott, kivételesen díszes szent könyv 250 ezer forintról emelkedett ilyen magasra.

Illyés András Predikatios Könyvéért, amely Nagyszombat-Bécs jelzéssel 1691-1692 között látott napvilágot 160 ezer forintot adtak. A Respublica et Status Regni Hungariae Leiden, 1634., a híres Elzevir nyomda "respublikák" sorozatának Magyarországról szóló darabja 190 ezer forintig szárnyalt.
Ritka változat az a lap, amelyen Bécs és Buda 1597-es rézmetszetű képe együtt látható - többnyire szétvágva lehet a két városábrázolással találkozni -, nem csoda, hogy 200 ezer forintér kelt el.
Jól járt, aki 160 ezer forintért megszerezte Gárdonyi Géza munkáinak 38 kötetét. Egy ritka Gvadányi József mű, A' világnak közönséges históriája 1896-ból, 300 ezer forintot ért meg valakinek.

Tízszeres árat adtak Keresztúry Dezső egy dedikált verseskötetéért, Zelk Zoltán és Kós Károly aláírása 30 ezer és 26 ezer forintot ért, míg Tisza István autográf levele 34 ezer forintot.
Mind az öt Márai Sándor-kötet három-négyszeres leütési árat produkált. Egy Verne-regény, a Cascabel 32 ezer forinton kezdett, és 160 ezer forinton végzett, de a többi Verne-kötet sem került kevesebbe 55 ezer forintnál.

Értékes dokumentumokhoz jutott 120 ezer forintért az a gyűjtő, aki megvette a Magyar Külügyi Társaság rendezvényeiről 1928 és 1935 között készült 46 fényképet, rajtuk többek között Teleki Pál, Pekár Gyula, Sigray Antal, Apponyi Albert, Techert Gyula és sok külföldi vendég portréjával.
Sulkowsky Zoltán és Bartha Gyula 1928 és 1936 között 170 ezer kilométert megtéve, 68 ország érintésével egy Harley-Davidson motorkerékpárral körbeutazta a Földet. Világhíres útjuk során számos forrásértékű fényképet készítettek vagy kaptak. Ezeket az eredeti felvételeket 3 ezer és 90 ezer forint közötti összegekért vitték el.

Meglepően jól keltek el a Játékok és mesék összefoglaló címszó alá vont tételek. A Kóber Leó tervezte Hadisegélyző kártya 20 ezer forintról 80 ezerre ment fel, a társasjátékok sztárja a Majority - harc a nyersanyagért nevű játéktábla lett: a licit 12 ezer forintról indult és 160 ezernél ütötték le.
Sokan akarták megszerezni a Tisza-, a Duna- és a Balaton szabályozásával foglalkozó Vízügyi történeti füzeteket - az 1970-es évek kiadványait. Így kivétel nélkül kikiáltási áruk tízszereséért vagy még magasabb összegért keltek el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását