2024. április 20. - Tivadar

Javaslatok elektronikus szavazásra

A másfél év múlva esedékes országgyűlési választásokon már nem lehet az eddigi rendkívül hosszadalmas és költséges módon szavazni a külképviseleteken. Választási szakértők ezért a napokban "étlapot" állítottak össze az elektronikus szavazás lehetőségeiről
2008. november 7. péntek 07:00 - Hírextra
A jelenlegi szabályozás szerint, amely 2009 decemberében hatályát veszti, egy kétfordulós országgyűlési választáson az első szavazat leadásától a végleges eredmény megállapításáig négy hét telik el. A külképviseleteken leadott szavazatokat (vagy akár egyetlen szavazatot) eddig urnákban, repülővel kellett hazaszállítani.

Az egy hónapig tartó eljárás fő oka az, hogy a külföldön tartózkodóknak a jelenlegi szabályozás szerint már egy héttel az első forduló előtt a külképviseleteken le kell adniuk szavazataikat, hogy azok időre hazaérkezzenek. Két héttel később, a második fordulóban ugyancsak további egy hetet kell várni a külföldről beérkező szavazatokra.

Máté Gábor, az Alapítvány a Választásokért elnöke az MTI megkeresésére emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság az első fordulóban alkalmazott eljárást "nem találta minden igényt kielégítőnek". A szakember szerint a 2009. december 31-én hatályát vesztő külképviseleti szavazás lebonyolítása költséges és nem is polgárbarát megoldás.

Az alapítvány elnöke elmondta, a Választási Szakértők Kollégiuma (amely az Alapítvány a Választásokért szakértői bázisa) a héten megtárgyalta az Országos Választási Irodának azt az előterjesztését, ami a korszerűsítés lehetőségeit taglalja.

Közölte, a szakértők olyan megoldásokat keresnek, ami biztosíthatná, hogy a választás napján leadott szavazat még az eredmény megállapításának az idejére a világ bármely pontjáról Magyarországra érkezhessen.

Máté Gábor szerint ezt akkor lehetne biztosítani, ha a jogalkotók az elektronikus szavazás valamelyik - a világ számos országában már ismert - formája mellett döntenének.

A szakember a szóba jöhető megoldások között említette az érintőképernyős szavazógép, a beszkennelt szavazólap, vagy az interneten leadott szavazat lehetőségét.

A választási szakértők úgy látják, ahhoz, hogy a külföldön szavazás kérdése ne politizálódjon át, a parlamenti pártok szakértőinek még jóval a 2010-es parlamenti választások előtt meg kellene egyezniük az elektronikus voksolás valamelyik formájában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását