2024. április 28. - Valéria

Mi történt valójában Szerdahelyen?

Hivatalos tájékoztatást kért a szlovák rendőrségről az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a dunaszerdahelyi labdarúgó mérkőzésen történt intézkedések okairól, azok jogi megalapozottságáról, az előállított személyekről, a folyamatban lévő eljárásokról, v
2008. november 2. vasárnap 17:33 - Hírextra
A közlemény emlékeztet rá: szombaton Dunaszerdahelyen rendezték a Dunaszerdahely-Slovan Bratislava labdarúgó mérkőzést, amelyre Magyarországról is várható volt nézők érkezése, ezért a szlovák rendőrség magyar rendőri összekötők részvételét kérte.

Az összekötők alapvető feladata volt a biztosítást végző rendőri erőkkel és szurkolókkal való kapcsolattartás, a szurkolók magatartásának figyelemmel kísérése és szükség esetén felhívásuk a jogszerű viselkedésre, valamint a kommunikáció elősegítése (szükség esetén tolmácsolással is) a biztosítást végrehajtó rendőri erők és a szurkolók között - írta közleményében a magyar rendőrség.

A szlovák kérés alapján öt magyar rendőr vett részt a mérkőzésen. A szlovák rendőrség a kényszerítő eszközök alkalmazását megelőzően az összekötőknek semmilyen tájékoztatást nem adott, a magyar összekötőket a kényszerítő eszközök használatának előkészítésébe nem vonták be.

Az ORFK ismeretei szerint összesen 31 embert állítottak elő, ebből 16 magyar állampolgár és vasárnap kora délutánig valamennyit szabadon bocsátották. A rendőri intézkedések során 11-en sérültek meg, köztük öt magyar is, a kórházat már mindannyian elhagyták.

A sporteseményt követően spontán demonstrációkat tartottak a vámosszabadi határátkelőhelyen, Budapesten a Szlovák Nagykövetség előtt, illetve Békéscsabán, a Szlovák Főkonzulátusnál. A demonstrációk során rendbontás nem történt, rendőri intézkedésre nem került sor.

A szlovákiai Dunaszerdahelyen többen megsérültek és több tucat szurkolót előállított a rendőrség szombaton, miután botránysorozat kísérte a helyi labdarúgó csapat és a végül négy góllal győző pozsonyi Slovan Bratislava mérkőzését. A meccsre mindkét csapat hívei és a rendfenntartó erők is "rákészültek". Internetes fórumokon már napokkal korábban elterjedt, hogy a pozsonyi ultrákat cseh és lengyel szurkolók "segítik" majd. Magyarországról több klub - így a Ferencváros - drukkerei, összesen mintegy ezren próbáltak eljutni Dunaszerdahelyre. A hatóságok több mint ezer rendőrt vezényeltek ki, akiket biztonsági őrök is segítettek, s készültségbe helyezték a vasúti rendőrséget is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását