2024. április 26. - Ervin

Műemléek felújítás közmunkával

Közmunkával újulhatna meg több műemléki épület egy Svédországban már bevált modell segítségével; a témáról az MSZP frakció "Munka világa" szakcsoportja szervezett tanácskozást pénteken Budapesten.
2008. október 31. péntek 12:59 - Hírextra
A tanácskozás előtti sajtótájékoztatón az egyik szervezője, Vécsi István (MSZP) elmondta, hogy az úgynevezett holland modell az építésügyi és épületmegőrzési programokat fogta össze. Lényege, hogy közmunkával műemléki épületeket újítanak fel, ezzel lendítik fel az adott térség gazdaságát, turizmusát, és teremtenek munkahelyeket.

Vécsi István szerint a modell alapjai Magyarországon is megvannak, de nincs úgy összefogva, mint Svédországban, és nem épül rá turizmus. A konferencia célja az, hogy a szakma képviselőinek segítségével megvizsgálják, megvalósítható-e itthon a program - tette hozzá.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy Ricse polgármestereként azt tapasztalta: ha látják munkájuk értelmét, akkor szívesen részt vesznek a közmunkások bármilyen tevékenységben, ezért szerinte itthon is sikeres lehet a modell. Rámutatott, hogy Svédország akkor vezette be ezt a programot, amikor pénzügyi és gazdasági válságban volt az ország, sokan vesztették el munkahelyüket, és a projekt bevált; a hátrányos helyzetű térségekben sikerült fellendíteni a gazdaságot.

Christer Gustafsson, a modell svédországi projektvezetője a tapasztalatokról szólva azt hangsúlyozta, hogy ez a modell nemcsak munkahelyeket teremtett, hanem a kulturális örökség védelmében és az épületek egyéb célú felhasználásában is segített. Hozzátette, hogy tizenöt éve, amikor bevezették a programot, Svédországban se pénz, se munkaerő nem volt a műemléki épületek állagmegóvására, a programnak köszönhetően azonban munkahelyet teremtettek és megújultak az épületek is. Ezeket később turisztikai célokra hasznosították, ami a térség turizmusát is fellendítette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását