2024. március 29. - Auguszta

Fákat döntött ki a vihar

Megkezdődött a kárfelmérés péntek délelőtt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bánkúton, ahol a vihar csütörtökön fákat csavart ki, megrongálta a sípályákat és a vezetékeket is.
2008. október 31. péntek 09:29 - Hírextra
Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője azt MTI-nek elmondta, hogy a tűzoltók este 11 óráig voltak kint a helyszínen; az utat szabadították fel, ahová mintegy 20 fát döntött ki a szél.A kárfelmérés péntek reggel kezdődött meg. Akkor úgy vélték, mintegy 3-4 ezer köbméternyi faanyagot, értékes faállományt döntött ki a vihar, a területileg illetékes erdőgazdaság azonban később arról számolt be, hogy ennél jóval nagyobb a kár.

Rencsiné Ágh Márta, az Északerdő Erdőgazdasági Zrt. szóvivője az MTI-nek elmondta: a szakértők által készített előzetes becslések szerint a közvetlen erdőgazdálkodási kár eléri a 10 millió forintot, a teljes kárösszeg pedig - beleértve a helyreállítási, infrastrukturális költségeket, a talaj előkészítését és az erdő újratelepítését is - 100 milliós nagyságrendű.

Hozzátette: a Bükk északi, északkeleti részén egy nagy kiterjedésű sávot tarolt le a zivatar, mintegy húsz hektárnyi az a terület, ahol biztosan újratelepítésre lesz szükség. Arról is beszámolt, hogy főképp a területen őshonos fafajtát, a bükköst - és kisebb mennyiségben a fenyőket - érintette a vihar. Ezek a fák sekély gyökérzetűek, és a már felázott talajban nem tudnak megkapaszkodni, ellenállni az egy irányból jövő, hatalmas erejű szélnek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a környék életveszélyes az arra járók számára, a vihar által kicsavart fák ugyanis egymásra dőltek és bármikor lezuhanhatnak. A szóvivő hangsúlyozta, hogy senkinek a testi épségéért nem tudnak felelősséget vállalni.

Kovács Zoltán, a Bánkúti Síklub elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az előző napi vihar megrongálta a sípályákat és a vezetékeket is. Mint hozzátette, csak késő estére állt helyre az áram- és a telefonszolgáltatás, ezért kommunikálni sem nagyon tudtak Bánkútról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását