2024. április 30. - Katalin, Kitti

Vision Consulting: jó hatással van a politikára a mentőcsomag

A megnövekedett gazdasági kockázatok több területen is csökkentették a politikai kockázatokat Magyarországon - erről ír a Vision Consulting csütörtökön közzétett elemzésében.
2008. október 30. csütörtök 11:13 - Hírextra
A politikai elemzéssel foglalkozó intézet állítását azzal indokolja, hogy a kisebbségi Gyurcsány-kormány a súlyos válsághelyzet kialakulása után a gazdasági racionalitásnak megfelelő, a gazdasági szereplők nagy többsége által méltányolt lépéseket tett, a válságkezelő intézkedések végrehajtásához pedig valószínűleg képes lesz biztosítani a politikai hátteret. Hozzáteszik: a kormány ezzel az ország sebezhetőségét csökkentette, bár egyelőre nem állította az eddigiektől jelentősen eltérő gazdasági pályára.

Véleményük szerint a szocialista kormány és a miniszterelnök politikai túlélésének esélye növekedett, így most annak az eshetősége is nagyobb, hogy a következő országgyűlési választásokra csak 2010-ben kerül sor.

Ennek alapján Magyarország politikai kockázati indexe az eddigi B- minősítésről egy fokozattal javult, vagyis B jelűre változik - írják.A Vision Consulting szerint a legfontosabb változást az októberben induló válságkezelés hozta a magyar politikai életben a népszavazás és a koalíciós szakítás óta.

Elméletileg lehetséges lett volna, hogy a kisebbségi kormány lába alól kicsússzon a talaj. Az ellenzéki pártok meg is fogalmaztak arra utaló nyilatkozatokat, hogy szívesen látnának az ország élén egy szakértői jellegű válságkezelő kormányt, a felvetés megfogalmazásán túlmenően azonban semmilyen erőfeszítést nem tettek ennek érdekében, így Gyurcsány Ferenc energiáját nem a politikai védekezés foglalta le, hanem az, hogy elfoglalja a „válságkezelő miniszterelnök” pozícióját - olvasható az elemzésben.

Az intézet szerint Gyurcsány ennek jegyében a gazdasági racionalitás szempontjainak megfelelő döntéseket hozott: erőteljes kiadáscsökkentési javaslatokat terjesztett elő, továbbá az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap bevonásával pénzügyi garanciákat igyekezett biztosítani az ország számára.

Mint írják, a miniszterelnök lépéseit a gazdasági élet szereplőinek zöme helyesléssel fogadta.
Az elemzés megfogalmazza azt is: most úgy tűnik, hogy az MSZP a kisebb parlamenti pártok aktív vagy passzív támogatásával (a költségvetés megszavazása vagy a szavazástól való távolmaradás) képes lesz keresztülvinni a költségvetést, ami egyben a Gyurcsány-kormány hivatalban maradását eredményezné. Szerintük az MSZP-n belüli váltás esélye sem jelentős, hiszen a „válságkezelő miniszterelnök” elleni támadás politikailag nem kifizetődő, s nehezen is magyarázható, ha a kormányfő valóban képes megszervezni a költségvetés parlamenti támogatását.

A Vision Consulting azonban hangsúlyozza azt, hogy esélyekről van szó, hiszen a költségvetést még nem szavazta meg a parlament, így azt sem lehet kijelenteni, hogy a parlamenti választást biztosan 2010-ben és nem 2009-ben tartják majd, vagy hogy biztosan nem lesz a közeli jövőben miniszterelnök-váltás. Mindennek a valószínűsége fennáll, csak éppen e valószínűség gyengült a korábbiakhoz, az április végi országkockázati indexhez képest - írják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását