2024. április 25. - Márk

Véget ért a pécsi szennyvízháború

Véget ért a "szennyvízháború" Pécsett: a város közgyűlése a tiltakozások hatására csütörtökön úgy döntött, hogy a korábbi szintre csökkenti a folyékony hulladék szállítási díját a baranyai megyeszékhely még csatornázatlan peremkerületein.
2008. október 30. csütörtök 18:31 - Hírextra
A testület módosította tavaly nyáron hozott határozatát, melyben az szerepelt, hogy az elszállított helyett a felhasznált vízmennyiség negyven százaléka után számlázzák ki a szippantás költségeit. A közgyűlés a döntést abból a megfontolásból hozta, hogy az embereket rávegye a hálózathoz való csatlakozásra és megszüntesse a környezetet terhelő emésztők használatát. Most visszatértek a régi árszabási gyakorlathoz.

Mivel a döntés nem visszamenőleges hatályú, a szolgáltató Pécsi Vízmű Zrt.-nek kell javaslatot tennie a már kiszámlázott díjak esetleges csökkentésére. A helyzetet nehezítheti, hogy sokan be sem fizették a nagyrészt 30-40 ezer forintról szóló csekkeket, pedig az önkormányzati többségi és francia kisebbségi tulajdonú cég ezekből 80-90 millió forint bevételre számít.

A vasasi, somogyi és hirdi városrész lakói az elmúlt két hónapban kétszer is demonstráltak a városháza előtt. Először vécépumpákkal, majd pvc-csövekkel torlaszolták el a bejárat egy részét, és aláírásokat is gyűjtöttek követelve, hogy csak az elszállított szennyvíz után fizessenek.
Taar Ildikó, a demonstrációkat szervező Vasasért Egyesület

alelnöke az MTI-nek akkor elmondta: el nem végzett szolgáltatásért nem akarnak fizetni, a magasabb díjak amúgy sem szüntetik meg a környezetszennyezést.

Felhívta a figyelmet, hogy a város csatornahálózatának teljes kiépítésére irányuló ISPA-program eredeti tervei szerint az érintett városrészekben már 2006-ban végezni kellett volna a munkálatokkal, de a kivitelezés még mindig tart. Úgy vélte: ha a vezetékeket korábban lefektetik, a külváros lakói nem kerültek volna a jelenlegi helyzetbe.

Pécs Európai Unió által támogatott szennyvízhálózat-fejlesztési programja várhatóan 2009 tavaszára fejeződik be a baranyai megyeszékhely peremkerületein.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását